Przeprowadziliśmy najbardziej kompleksowe badania (witaminy, minerały, alergeny i inne) naszych jaj przepiórczych w laboratoriach JS Hamilton, które zostały skomentowane ekspertów.
-
To mówią eksperci – dr n. med. Anna Mikosik-Roczyńska
Chociaż spożycie jaj kurzych, spośród wszystkich jaj drobiu, jest obecnie na najwyższym poziomie, coraz większą popularnością cieszą się także jaja innych gatunków. Z biologicznego punktu widzenia skład jajka jest unikalny, bo oprócz składników odżywczych (w tym białka, lipidy, witaminy, minerały i czynniki wzrostu), zawierają również szereg substancji o funkcjach i działaniu biologicznym, m.in. białek odpornościowych…
-
To mówią eksperci – dietetyk Agnieszka Brunka
Małe, w nietypowym ubarwieniu i w Polsce niezbyt (jeszcze) popularne, a niesłusznie – jaja przepiórcze, bo to o nich mowa. Ich wielkość jest niepozorna, bo choć mają małe wymiary, to skrywają w sobie bogactwo związków odżywczych. Poniżej przedstawię tylko niektóre z nich. Jaja przepiórcze są bogactwem antyoksydantów – to dzięki nim Twoje ciało będzie się…
-
To mówią eksperci – dr n. med. Aleksandra Olsson
Jaja przepiórcze są wartościowym źródłem choliny, która wspiera zdrowie wątroby i pomaga w normalizacji cholesterolu. Ponadto, są w nich pewne ilości omega-6, kwasów tłuszczowych korzystnie wpływających na zdrowie. Dodatkowym atutem jest zawartość białka o wysokiej wartości biologicznej czy inaczej mówiąc, białka o wysokiej jakości. Wyniki badań wykazały także wysoką obecność witaminy B12, szczególnie istotnej dla…