Botwina to jedna z tych zup, które nieodłącznie kojarzą się z pierwszymi ciepłymi dniami i świeżością sezonowych warzyw. Jej intensywny kolor, lekko kwaskowy smak i delikatna struktura sprawiają, że trudno się jej oprzeć.
Czas zanurzyć się w smaku sezonu!
Dziękujemy Aleksandrze z @termosiowe_gotowanie za ten przepis! A Ciebie zapraszamy do gotowania – na pewno wyjdzie pysznie!
Botwina

Składniki:
- 450g botwiny z dużymi buraczkami
- 120g marchewki
- 50g cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 20g masła
- 350g ziemniaków
- 850g bulionu
- jaja przepiórcze
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 40g śmietany 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- świeży koperek
Wykonanie:
- Buraczki, cebulę oraz marchewkę obrać i pokroić w kostkę, łodygi i liście pokroić na mniejsze kawałki.
- Do dużego garnka dodać masło i podsmażyć na nim botwinkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dusić na małym ogniu około 10 minut.
- Dodać obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę oraz bulion.
- Gotować do miękkości ziemniaków na małej mocy palnika.
- W tym czasie jajka przepiórcze ugotować na twardo.
- Na koniec do zupy dodać śmietankę, sok z cytryny, cukier oraz posiekany koperek.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z ugotowanymi jajkami.
Smacznego!