Botwina

Botwina to jedna z tych zup, które nieodłącznie kojarzą się z pierwszymi ciepłymi dniami i świeżością sezonowych warzyw. Jej intensywny kolor, lekko kwaskowy smak i delikatna struktura sprawiają, że trudno się jej oprzeć. 
Czas zanurzyć się w smaku sezonu!

Dziękujemy Aleksandrze z @termosiowe_gotowanie za ten przepis! A Ciebie zapraszamy do gotowania – na pewno wyjdzie pysznie!

Botwina

Składniki:

  • 450g botwiny z dużymi buraczkami
  • 120g marchewki
  • 50g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 20g masła
  • 350g ziemniaków
  • 850g bulionu
  • jaja przepiórcze
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 40g śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • świeży koperek

Wykonanie:

  1. Buraczki, cebulę oraz marchewkę obrać i pokroić w kostkę, łodygi i liście pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Do dużego garnka dodać masło i podsmażyć na nim botwinkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Następnie dusić na małym ogniu około 10 minut.
  4. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę oraz bulion.
  5. Gotować do miękkości ziemniaków na małej mocy palnika.
  6. W tym czasie jajka przepiórcze ugotować na twardo.
  7. Na koniec do zupy dodać śmietankę, sok z cytryny, cukier oraz posiekany koperek.
  8. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Podawać z ugotowanymi jajkami.

Smacznego!

Złoty Ptak