Jeśli szukasz pomysłu na przekąskę, która zrobi wrażenie, a jednocześnie nie wymaga godzin spędzonych w kuchni – to strzał w 10! Chrupiące, złociste ciasto kryje w sobie kremowy farsz z dodatkiem ulubionych składników – może to być szynka, pieczarki, szpinak czy ser – a na wierzchu idealnie zapieczone jajko przepiórcze, które dodaje całości uroku i delikatnego smaku.
To świetna propozycja na przyjęcie, brunch albo po prostu – pyszną kolację. Sprawdź przepis i zobacz, jak łatwo wyczarować coś naprawdę wyjątkowego!
Dziękujemy Ani za ten przepis!

Składniki:
- 1 mała cebula
- 280 gram pieczarek
- 6 jaj przepiórczych
- Gotowe ciasto francuskie
- Natka pietruszki
- Mleko
- Sezam
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
- Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i smarzymy, aż woda wyparuje.
- Jaja przepiórcze gotujemy 2 minuty od zagotowania wody, zalewamy zimną wodą i obieramy.
- Ciasto francuskie kroimy na 6 kostek. Wykładamy farsz, posypujemy pietruszką i układamy po jajku.
- Zaklejamy brzegi. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i sezamu.
- Pieczemy w 220° przez około 15 minut, aż się zarumienią.
Smacznego!