Czekoladowo-bananowy ogromny muffin

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nadal zdrowego? Ten szybki, zdrowy smakołyk zrobisz dosłownie w kilka minut – i to bez grama wyrzutów sumienia! Dziękujemy Kasi za ten przepis!

Czekoladowo-bananowy ogromny muffin

Składniki:

  • 8 jaj przepiórczych
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 szklanki mleka
  • Łyżeczka miodu (lub innego słodzika, np. syropu z agawy)
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 łyżka kakao lub błonnika kakaowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Miękkie owoce: truskawki, brzoskwinie, borówki
  • Wiórki kokosowe

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Otwieramy jaja przepiórcze specjalnymi nożyczkami i przekładamy je do miseczki do zapiekania.
  3. Dodajemy dużego banana, zgniatamy go widelcem i mieszamy.
  4. Wlewamy około 1/4 szklanki mleka (można dopasować do konsystencji), dodajemy miód lub inne słodzidło.
  5. Wsypujemy szklankę płatków owsianych błyskawicznych, a następnie: 1 łyżkę kakao lub błonnika kakaowego, 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.
  7. Dodajemy pokrojone w kostkę miękkie owoce.
  8. Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi.
  9. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12–15 minut – aż wierzch się lekko zarumieni.
  10. Studzimy, kroimy i… zajadamy bez wyrzutów sumienia!

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Katarzyna Franiszyn – Luciano (@z_kuchni_do_kuchni)

Złoty Ptak