Masz ochotę na coś słodkiego, ale nadal zdrowego? Ten szybki, zdrowy smakołyk zrobisz dosłownie w kilka minut – i to bez grama wyrzutów sumienia! Dziękujemy Kasi za ten przepis!

Czekoladowo-bananowy ogromny muffin
Składniki:
- 8 jaj przepiórczych
- 1 dojrzały banan
- 1/4 szklanki mleka
- Łyżeczka miodu (lub innego słodzika, np. syropu z agawy)
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka kakao lub błonnika kakaowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Miękkie owoce: truskawki, brzoskwinie, borówki
- Wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Otwieramy jaja przepiórcze specjalnymi nożyczkami i przekładamy je do miseczki do zapiekania.
- Dodajemy dużego banana, zgniatamy go widelcem i mieszamy.
- Wlewamy około 1/4 szklanki mleka (można dopasować do konsystencji), dodajemy miód lub inne słodzidło.
- Wsypujemy szklankę płatków owsianych błyskawicznych, a następnie: 1 łyżkę kakao lub błonnika kakaowego, 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.
- Dodajemy pokrojone w kostkę miękkie owoce.
- Posypujemy wierzch wiórkami kokosowymi.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12–15 minut – aż wierzch się lekko zarumieni.
- Studzimy, kroimy i… zajadamy bez wyrzutów sumienia!
Smacznego!