Zanim wyjaśnimy, dlaczego jaja przepiórcze to superfood, to postaramy się wyjaśnić, co to w ogóle jest kategoria super żywności.
Superfood to nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, bogata w różnorodne składniki (witaminy, minerały, fitozwiązki), która działa korzystnie na organizm człowieka. Superfood wprowadzone do codziennej diety uzupełniają ją o przeciwutleniacze, niezbędne aminokwasy, błonnik, witaminy i minerały.
Charakterystyka superfoods:
- Bogactwo składników odżywczych. Superfoods mają dużą zawartość substancji odżywczych w stosunkowo małych porcjach, co sprawia, że dostarczają wielu korzyści zdrowotnych przy niskiej kaloryczności.
- Antyoksydanty. Większość superfoods jest bogata w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, redukując ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory czy starzenie się komórek.
- Wzmacnianie układu odpornościowego. Dzięki bogactwu witamin i minerałów superfoods pomagają wzmacniać odporność i wspierać zdrowie.
Teraz, jak już wiesz czym jest super żywność, damy Ci kilka argumentów za tym, dlaczego chcemy do tej kategorii zaliczyć również nasze “złotka”:
- Jedną z największych zalet jajka przepiórki jest wysokie stężenie białka, czyli składnika stanowiącego element budulcowy organizmu ludzkiego.
- Jaja przepiórcze mają wyższą niż jaja kurze zawartość aminokwasów, w tym ośmiu niezbędnych w żywieniu człowieka: lizyna, walina, leucyna, izoleucyna, treonina, tryptofan, metionina i fenyloalanina
- Jaja przepiórcze są bogactwem antyoksydantów – to dzięki nim Twoje ciało będzie się wolniej starzeć.
- Jaja przepiórcze mają wysoką zawartość podstawowych minerałów jak: cynk, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń, fosfor, żelazo.
- Jaja przepiórcze dostarczają witamin z grupy B, witaminy A, D, E i K oraz choliny, która wpływa korzystnie na układ nerwowy, metabolizm wątroby oraz odpowiada za utrzymanie zdrowych błon komórkowych.
- Jaja przepiórcze dostarczają lizozymu, który działa przeciwbakteryjnie, niczym naturalny antybiotyk, chroniąc przed infekcjami. W połączeniu z obecną w wysokim stężeniu witaminą D oraz szeregiem korzystnych kwasów tłuszczowych, w zbilansowanych proporcjach, jaja stają się ważnym składnikiem odżywczym, rekomendowanym szczególnie w czasie spadku odporności czy prewencji tego stanu.