fbpx

Dlaczego jaja przepiórcze to superfood?

Zanim wyjaśnimy, dlaczego jaja przepiórcze to superfood, to postaramy się wyjaśnić, co to w ogóle jest kategoria super żywności.

Superfood to nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, bogata w różnorodne składniki (witaminy, minerały, fitozwiązki), która działa korzystnie na organizm człowieka. Superfood wprowadzone do codziennej diety uzupełniają ją o przeciwutleniacze, niezbędne aminokwasy, błonnik, witaminy i minerały.

Charakterystyka superfoods:

  1. Bogactwo składników odżywczych. Superfoods mają dużą zawartość substancji odżywczych w stosunkowo małych porcjach, co sprawia, że dostarczają wielu korzyści zdrowotnych przy niskiej kaloryczności.
  2. Antyoksydanty. Większość superfoods jest bogata w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, redukując ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory czy starzenie się komórek.
  3. Wzmacnianie układu odpornościowego. Dzięki bogactwu witamin i minerałów superfoods pomagają wzmacniać odporność i wspierać zdrowie.

Teraz, jak już wiesz czym jest super żywność, damy Ci kilka argumentów za tym, dlaczego chcemy do tej kategorii zaliczyć również nasze “złotka”:

  1. Jedną z największych zalet jajka przepiórki jest wysokie stężenie białka, czyli składnika stanowiącego element budulcowy organizmu ludzkiego.
  2. Jaja przepiórcze mają wyższą niż jaja kurze zawartość aminokwasów, w tym ośmiu niezbędnych w żywieniu człowieka: lizyna, walina, leucyna, izoleucyna, treonina, tryptofan, metionina i fenyloalanina
  3. Jaja przepiórcze są bogactwem antyoksydantów – to dzięki nim Twoje ciało będzie się wolniej starzeć.
  4. Jaja przepiórcze mają wysoką zawartość podstawowych minerałów jak: cynk, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń, fosfor, żelazo.
  5. Jaja przepiórcze dostarczają witamin z grupy B, witaminy A, D, E i K oraz choliny, która wpływa korzystnie na układ nerwowy, metabolizm wątroby oraz odpowiada za utrzymanie zdrowych błon komórkowych.
  6. Jaja przepiórcze dostarczają lizozymu, który działa przeciwbakteryjnie, niczym naturalny antybiotyk, chroniąc przed infekcjami. W połączeniu z obecną w wysokim stężeniu witaminą D oraz szeregiem korzystnych kwasów tłuszczowych, w zbilansowanych proporcjach, jaja stają się ważnym składnikiem odżywczym, rekomendowanym szczególnie w czasie spadku odporności czy prewencji tego stanu.

To co – dasz się zaprosić do świata super zmiany?

Złoty Ptak