Jaja przepiórcze to małe, ale niezwykle wartościowe skarby natury, które zyskują coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie. Choć są mniejsze od jaj kurzych, ich wartość odżywcza może zaskoczyć niejedną osobę. Pełne witamin, minerałów i białka, stanowią doskonały dodatek do diety, który wspiera nasz organizm na wielu płaszczyznach. W tym wpisie, wspólnie z dr n. med. Anną Mikosik-Roczyńską, przyjrzymy się bliżej właściwościom prozdrowotnym jaj przepiórczych, odkrywając dlaczego warto włączyć je do codziennego menu.

Czy jaja innych gatunków, np. jaja przepiórcze, zyskują coraz większą popularność wśród społeczeństwa?
Chociaż spożycie jaj kurzych, spośród wszystkich jaj drobiu, jest obecnie na najwyższym poziomie, coraz większą popularnością cieszą się także jaja innych gatunków. Z biologicznego punktu widzenia skład jajka jest unikalny, bo oprócz składników odżywczych (w tym białka, lipidy, witaminy, minerały i czynniki wzrostu), zawierają również szereg substancji o funkcjach i działaniu biologicznym, m.in. białek odpornościowych i enzymów. Mówiąc obrazowo, to odrębny i kompletny mikrokosmos niezbędny do rozwoju zarodka.
Jakie zalety jaj przepiórczych sprawiają, że stają się one coraz popularniejszym elementem diety?
Jaja przepiórcze cechuje szereg zalet dotyczących ich biochemicznej zawartości przy zachowaniu optymalnego zbilansowania składowych, w obiektywnie niewielkiej objętości (jajko przepiórcze stanowi odpowiednik ok. ¼ jaja kurzego). Mówiąc innymi słowy, mimo mniejszej objętości jajka, zawartość składników jest wprost proporcjonalna lub niektórych parametrów – nawet większa. W ostatnim czasie, jaja przepiórki stały się intensywnym obiektem badań naukowych, w zakresie ich szerokiego dietetycznego wykorzystania, szczególnie jako alternatywa dla osób pragnących ograniczyć spożycie mięsa, dla osób aktywnych fizycznie, ceniących bogatą zawartość łatwo przyswajalnego białka, dla osób posiadających alergie na składniki jaj kurzych, kobiet w ciąży czy dzieci. Faktem jest, że zdiagnozowana alergia na składniki jaja kurzego nie musi się przekładać na równoczesną eliminację jaj przepiórki, które mogą stanowić doskonały, niealergizujący zamiennik.
Dlaczego jaja przepiórcze są tak szeroko rekomendowane osobom pragnącym dbać o zdrowie swoje i bliskich? Czy to kolejny superfood, na który szybko minie moda?
Absolutnie nie, bo jego wartość odnosi się, nie tylko do składu, jak również do faktu zachowania proporcji poszczególnych składników, jak i ich łatwo przyswajalnej formy. W porównaniu do jajka kurzego, przepiórcze ma większą zawartość żółtka (a co za tym idzie, proporcjonalnie do swej masy, większą zawartość mikro- i makroskładników w nim zawartych!), z kolei skorupka jest najcieńsza w porównaniu do wszystkich jaj przedstawicieli drobiu.
No dobrze, a jakie składniki odżywcze, minerały i witaminy mają w sobie jaja przepiórcze?
Jedną z największych zalet jajka przepiórki jest wysokie stężenie białka, czyli składnika stanowiącego element budulcowy organizmu ludzkiego. Z badań wynika, że jednym z najważniejszych czynników determinujących jakość białka w pożywieniu jest jego skład aminokwasowy. Ogólnie rzecz biorąc, żywność wysokobiałkowa ma również wysoką zawartość aminokwasów, w tym ośmiu niezbędnych w żywieniu człowieka: lizyna, walina, leucyna, izoleucyna, treonina, tryptofan, metionina i fenyloalanina. Należy tu podkreślić, że jaja przepiórcze mają wyższą zawartość wspomnianych aminokwasów niż jajo kurze, podobna sytuacja dotyczy podstawowych minerałów jak: cynk, magnez, mangan, miedź, potas, selen, wapń, fosfor, żelazo. Zwłaszcza ostatni pierwiastek, czyli żelazo, jest składnikiem, o którego ilość warto dbać w pożywieniu, gdyż wpływa na prawidłową budowę czerwonych krwinek i transport tlenu, funkcjonowanie układu krążenia, wspiera układ odpornościowy. Jaja przepiórcze dostarczają witamin z grupy B, (na której niedobór często cierpią osoby będące na diecie bezmięsnej), witaminy A, D, E i K oraz choliny, która wpływa korzystnie na układ nerwowy, metabolizm wątroby oraz odpowiada za utrzymanie zdrowych błon komórkowych. Cholina to składnik bardzo ważny dla prawidłowej pracy mózgu, wpływa na poprawę długotrwałej pamięci oraz na funkcje uczenia się. Zatem lepiej nie zapominać o spożywaniu jajek przepiórczych w okresie nauki, gdyż są naturalnym środkiem wspomagającym naszą pamięć.
Warto podkreślić naturalne wsparcie układu odpornościowego prawidłowo skomponowaną dietą, zawierająca niezbędne składniki odżywcze. Jajka przepiórki stanowią jej dobry składnik, wspierający mechanizmy obronne organizmu m.in. dzięki zawartości lizozymu, który działa przeciwbakteryjnie, niczym naturalny antybiotyk, chroniąc przed infekcjami. W połączeniu z obecną w wysokim stężeniu witaminą D oraz szeregiem korzystnych kwasów tłuszczowych, w zbilansowanych proporcjach, jaja stają się ważnym składnikiem odżywczym, rekomendowanym szczególnie w czasie spadku odporności czy prewencji tego stanu.

dr n. med. Anna Mikosik-Roczyńska
Naukowiec, wykładowca, doradca merytoryczny w zakresie bioinnowacji.
Doktor nauk medycznych w zakresie immunologii i biologii komórki. Jej zainteresowania naukowe to: patofizjologia, immunologia, gerontologia. Posiada doświadczenie w pracy naukowo-badawczej oraz dydaktycznej łączone z zaangażowaniem zawodowym w innowacyjnych spółkach biomedycznych kraju.