Jednym z najczęściej zadawanych nam pytań dotyczących jaj przepiórczych jest to, czym one różnią się od jaj kurzych?
Jakie są różnice, poza faktem, że jaja przepiórcze są dużo ładniejsze i bardziej nakrapiane?

- Rozmiar i wygląd: Urocze, nakrapiane, malutkie… ale potężne!
Te urocze, nakrapiane jajka mają pyszny smak, a ich niezwykły wygląd zewnętrzny kryje pod sobą niesamowite wartości odżywcze. Powiesz: “Jaja przepiórcze są małe”. To prawda. Cztery jaja przepiórcze odpowiadają jednemu jaju kurzemu.
Nie daj się zwieść, że przez ich wielkość nie są dobrym wyborem. Te malutkie złotka mają w sobie bogactwo minerałów i składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała oraz mózgu!
- Smak: Bogaty, kremowy i z dużą ilością żółtka!
Co sprawia, że jaja przepiórcze smakują inaczej niż jaja kurze? Wiele osób opisuje te smaki jako podobne, ale istnieją pewne różnice.
„Kremowość” lub “bogactwo” to terminy, których najczęściej używamy do opisania naszych jaj. Wysoki stosunek żółtka do białka oznacza, że mają dużo żółtka i mało białka. Mnóstwo zdrowego tłuszczu oznacza, że otrzymujesz bogate, kremowe, a może nawet dżemowe (w zależności od metody przygotowania) jajko, które swoim smakiem zadowoli Ciebie i kogokolwiek, z kim zdecydujesz się podzielić tym niesamowitym jajkiem.
- Odżywianie: Te małe słodziaki są dobre dla Ciebie.
Jaja przepiórcze są dobre dla Ciebie i Twojego ciała, nie ma co do tego wątpliwości. My wręcz nazywamy je “superfood” czyli “super żywnością”. Jaja przepiórcze wzmacniają naszą odporność, wspomagają nasz układ oddechowy, promują zdrową skórę, poprawiają zdrowie seksualne, wzrok i wiele więcej!
Jak to możliwe, że tyle dobroci może zmieścić się w jednym, małym jajeczku? To tajemnica należąca do przepiórek! Ale my wiemy jedno: są one naturalnie bogate w witaminę A, D, B12, selen, ryboflawinę, cholinę, żelazo i białko. Więcej o tych wszystkich dobrodziejstwach możesz przeczytać tutaj -> <link do podstrony z wypowiedziami ekspertów>
- Gotowanie: Najlepszy sposób na poznawanie i cieszenie się nowymi daniami!
Teraz najważniejsza część, która łączy ich rozmiar, smak i wartości odżywcze w jedno niesamowite doświadczenie… gotowanie! Jaja przepiórcze są łatwe do przyrządzenia, niezależnie od tego, czy je gotujesz, smażysz, pieczesz czy jesz marynowane (tak, je można marynować)!
Ich niewielki rozmiar sprawia, że są wszechstronne i idealne do praktycznie każdego dania. Śniadanie, drugie śniadanie, lunch, obiad, przekąska, kolacja… Twoje możliwości są nieograniczone. Spróbuj ich koniecznie w szakszuce, sałatce czy jako dodatek do tatara. Specjalnie dla Ciebie tworzymy bibliotekę przepisów na dania z jajami przepiórczymi.