Jaja przepiórcze w aksamitnym sosie chrzanowym

To prosta, a zarazem efektowna przystawka na co dzień i na święta. Delikatne jajka otulone aksamitnym sosem smakują wyśmienicie. Za ten pyszny przepis dziękujemy @lilka_gotuje!

Jaja przepiórcze w aksamitnym sosie chrzanowym

Składniki:

  • 12 jajek przepiórczych
  • 2 łyżki chrzanu
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz
  • Świeży koperek do dekoracji

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo (4 minuty), przełóż do zimnej wody, obierz i przekrój na pół.
  2. Wymieszaj chrzan, śmietankę, musztardę, sok z cytryny i miód, dopraw solą i pieprzem.
  3. Rozprowadź cienką warstwę sosu na talerzu, ułóż jajka i polej je dodatkową porcją sosu.
  4. Udekoruj koperkiem i podawaj od razu.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Lilia Porkujan (@lilka_gotuje)

Złoty Ptak