To prosta, a zarazem efektowna przystawka na co dzień i na święta. Delikatne jajka otulone aksamitnym sosem smakują wyśmienicie. Za ten pyszny przepis dziękujemy @lilka_gotuje!
Jaja przepiórcze w aksamitnym sosie chrzanowym
Składniki:
- 12 jajek przepiórczych
- 2 łyżki chrzanu
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz
- Świeży koperek do dekoracji
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo (4 minuty), przełóż do zimnej wody, obierz i przekrój na pół.
- Wymieszaj chrzan, śmietankę, musztardę, sok z cytryny i miód, dopraw solą i pieprzem.
- Rozprowadź cienką warstwę sosu na talerzu, ułóż jajka i polej je dodatkową porcją sosu.
- Udekoruj koperkiem i podawaj od razu.
Smacznego!