Jaja przepiórcze w sosie wiosennym

Wiosna to czas odrodzenia – również w kuchni. Po ciężkich, zimowych potrawach nadchodzi moment na coś lekkiego, świeżego i pełnego koloru. Dziś zapraszamy Cię do wypróbowania przepisu, który idealnie oddaje tę porę roku – jaja przepiórcze w sosie wiosennym. To połączenie delikatnych jajeczek z aromatycznym, ziołowym sosem, który pachnie świeżym szczypiorkiem, koperkiem. Świetnie sprawdzi się jako przystawka, lekki lunch albo elegancka przekąska. Gotowi na smak wiosny?

Jaja przepiórcze w sosie wiosennym

Składniki:

  • Opakowanie jaj przepiórczych
  • Sałata lodowa
  • ogórek: świeży, konserwowy, kiszony
  • marynowane grzybki
  • rzodkiewki
  • zielenina: szczypiorek, pietruszka, koperek, pędy czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli
  • majonez, śmietana, jogurt, musztarda, chrzan

Wykonanie:

  1. Proporcje na sos według uznania!
  2. Jajka ugotować na twardo (2-3 minuty).
  3. Składniki na sos drobno posiekać i dokładnie wymieszać z pozostałymi.
  4. Na półmisku rozłożyć sałatę, na to nałożyć sos i umieścić w nim obrane jajeczka.
  5. Część można przekroić na pół i posypać koperkiem.
  6. Udekorować półmisek rzodkiewkami.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Eugenia Górska (@eugenia_w_kuchni)

Złoty Ptak