Każdego dnia nasze małe, złote jajeczka wyruszają w wielką podróż!
Kiedy jesz jaja przepiórcze na śniadanie – czy to w formie jaja na twardo, szakszuki czy jajecznicy, to zastanawiasz się, skąd tak naprawdę się wzięły i jaką drogę przeszły, by trafić na Twój talerz?
Polacy coraz większą wagę zwracają na ekologiczny styl życia, zrównoważony rozwój, dbają o to co jedzą i jak jedzą, a także troszczą się o dobrostan zwierząt, które dostarczają im pożywienie.
Oto krótkie spojrzenie na podróż Twojego jajka – z naszej fermy na Twój stół!
Zanim przejdziemy do rzeczy, oto garść informacji na temat naszych ptaszynek. Nasze przepiórki to Coturnix japonica, czyli przepiórki japońskie – silna i odporna na choroby rasa, która eliminuje potrzebę stosowania antybiotyków w ich paszy. Żyją w czystych, kontrolowanych warunkach z idealnie dopasowaną temperaturą i dostępem do czystej wody. Dzięki regulatorom wilgotności i temperatury mogą poczuć się jak w naturalnym środowisku. W trosce o ich dobrostan, w miejscu w którym żyją, zapewniamy naszym ptaszynkom specjalne oświetlenie, które naśladuje naturalny cykl słońca i księżyca. Karmimy je przebadaną paszą najwyższej jakości, której skład odzwierciedla ich biologiczne i dietetyczne potrzeby. Zapewniając im dobre warunki do życia, dbamy o ich zdrowie i szczęście. Nic dziwnego, że nasze ptaki są tak zdrowe i szczęśliwe, a dzięki temu, dają nam najwyższej jakości jaja! Jedna przepiórka jest w stanie znieść ponad 300 jaj rocznie. Biorąc pod uwagę liczbę naszych przepiórek, to naprawdę dużo jaj!
Jak więc te wspaniałe w smaku jajka trafiają z naszej farmy na Twój stół?
Jaja sortujemy ręcznie, szukając pęknięć, brudu i sprawdzając różnice w wielkości, aby mieć pewność, że mają niezmiennie wysoką jakość. Po ich sprawdzeniu muszą poleżakować w specjalnych warunkach, a następnie są przekładane do opakowań idealnie do nich przystosowanych i pakowane w kartony. Takie gotowe pakunki są gotowe do wysyłki.
I są w drodze…
Każdego dnia dostarczamy jaja z największą ostrożnością do małych marketów, dużych sieci spożywczych, a także do gastronomii, aby najświeższe, wysokiej jakości jaja urzekały podniebienia Polaków.
Po przyniesieniu ich do domu możesz cieszyć się nimi na wiele sposobów – smażone, gotowane, pieczone – tylko wyobraźnia Cię ogranicza! Sprawdź naszą bibliotekę przepisów w poszukiwaniu inspiracji lub stwórz własne, przepiórcze arcydzieła!