fbpx

Jak rozbijać, ugotować i obierać jaja przepiórcze?

Sprawdź nasze instrukcje krok po kroku, jak przygotowywać jaja przepiórcze jak profesjonalista!

Masz już w swoim domu opakowanie jaj przepiórczych, ale nie wiesz do końca, jaki jest najlepszy sposób na ich przygotowanie. Nie bój się! Jaja przepiórcze są bardzo podobne do innych. Możesz je ugotować, rozbić lub obrać jak profesjonalista w mgnieniu oka. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami!

Jak rozbijać jaja przepiórcze?

Wskazówka! Nie próbuj rozbijać jaj przepiórczych na boku miski, tak jak w przypadku jaj kurzych – to dlatego, że błona pod skorupką jest grubsza!

Zamiast tego, nacinaj jaja przepiórcze nożem do obierania lub nożem ząbkowanym. Możesz także użyć specjalnych nożyczek do jaj przepiórczych, które znajdziesz tutaj -> <link do oferty na allegro>

  1. Chwyć jajko i przytrzymaj je wąską stroną do dołu. 
  2. Za pomocą wybranego narzędzia odetnij górną część skorupki, mniej więcej w jednej czwartej od góry. Trzymając palce z dala od ostrza, tnij wokół jajka, aż górna część odpadnie. Bądź ostrożny – jaja mogą być śliskie.
  3. Po usunięciu górnej części, po prostu odwróć jajko do góry nogami i opróżnij je na patelnię lub do miski! Białko i żółtko wypłyną razem. 

Wskazówka! Najlepiej rozbić wszystkie jajka, które gotujesz, na raz! Zaoszczędzisz tym sporo czasu!

Jeśli nie wiesz, jak rozbijać jajko przepiórcze, koniecznie zobacz nasz film instruktażowy -> wkrótce.

Jak ugotować jaja przepiórcze na twardo / półmiękko / miękko?

Każdy z nas wie, jak ugotować jajo kurze. Ale ponieważ jaja przepiórcze są mniejsze, ładniejsze i nieco bardziej kruche, należy je gotować nieco inaczej.

Wskazówka! Jaja przepiórcze są małe, dlatego użycie patelni zamiast garnka sprawi, że woda zagotuje się szybciej. Upewnij się tylko, że jaja będą całkowicie przykryte wodą! Zalecamy również gotowanie jaj w temperaturze pokojowej, ponieważ zapobiegnie to ich przedwczesnemu pękaniu! Wystarczy dodać je do miski z ciepłą wodą na kilka minut przed gotowaniem lub szybciej wyjąć z lodówki (jeśli je tam przechowujesz).

To co, gotujemy?

  1. Umieść garnek lub patelnię na płycie kuchennej i podgrzej na dużym ogniu, doprowadzając wodę do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj jaja przepiórcze.
  2. Uruchom minutnik! Pozwól im gotować się przez dwie minuty (ugotowane na miękko), trzy minuty (średnio ugotowane) lub trzy i pół minuty (ugotowane na twardo).
  3. Gdy czas dobiegnie końca, przenieś jajka do miski z zimną wodą (zalecamy dodanie kilku kostek lodu). Zanurz łyżkę cedzakową w wodzie i wyłów każde jajko, umieszczając je w misce z wodą. Powinny one ostygnąć w ciągu minuty lub dwóch.
  4. Gdy ostygną na tyle, że można je trzymać gołymi rękami, wyjmij je i zacznij obierać!

Wskazówka! Chłodna woda znacznie ułatwia zdejmowanie skorupek podczas obierania. Przekonasz się o tym w następnej sekcji!

Jak obierać jaja przepiórcze?

Obieranie jaja przepiórczego przypomina obieranie jaja kurzego, ale jest ono nieco bardziej kruche i należy obchodzić się z nim delikatnie.

To co, obieramy?

  1. Wyjmij każde jajko z miski z wodą, w której ostygło. 
  2. Uderz każde jajko o coś twardego, aby rozbić skorupkę.
  3. Delikatnie zroluj każde jajko, aby rozbić resztę skorupki. Nie wywieraj zbyt dużego nacisku podczas toczenia jajka, bo je zmiażdżysz! Rób to delikatnie.
  4. Pozbądź się skorupki, a także błony wokół każdego jajka.

Jeśli nie wiesz, jak zrolować jajko przepiórcze, koniecznie zobacz nasz film instruktażowy -> wkrótce.

Bez względu na to, jak lubisz jeść jaja przepiórcze, z pewnością urozmaicą one Twoje jajeczne życie! 

Złoty Ptak