Szukasz pomysłu na zdrowe, a jednocześnie pyszne śniadanie? Jogurtowy omlet na jajach przepiórczych to idealna opcja! Delikatny, puszysty i pełen wartości odżywczych, świetnie sprawdzi się zarówno na leniwe poranki, jak i szybkie śniadanie w tygodniu. Spróbuj tego prostego przepisu i przekonaj się, jak smaczne może być zdrowe jedzenie!
Dziękujemy Magdzie z bloga Słodkie Okruszki za ten przepis!
Jogurtowy omlet na jajach przepiórczych

Składniki:
- 8 przepiórczych jaj
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- propozycja podania: miód, plasterki pomarańczy i listki mięty
Wykonanie:
- Do miski wbijamy jaja. Dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
- Wszystko mieszamy widelcem do połączenia.
- Małą patelnię natłuszczamy oliwą lub olejem. Rozgrzewamy, wlewamy naszą masę.
- Omlet smażymy z obu stron pod przykryciem na małym ogniu. Rada: Jak obrócić omlet? Można go zsunąć z patelni na talerz. Następnie przykryć patelnią i sprawnie obrócić, tak by nieusmażona strona wylądowała w patelni.
- Tak przygotowany podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!