Jogurtowy omlet na jajach przepiórczych


Szukasz pomysłu na zdrowe, a jednocześnie pyszne śniadanie? Jogurtowy omlet na jajach przepiórczych to idealna opcja! Delikatny, puszysty i pełen wartości odżywczych, świetnie sprawdzi się zarówno na leniwe poranki, jak i szybkie śniadanie w tygodniu. Spróbuj tego prostego przepisu i przekonaj się, jak smaczne może być zdrowe jedzenie!

Dziękujemy Magdzie z bloga Słodkie Okruszki za ten przepis!

Jogurtowy omlet na jajach przepiórczych

Składniki:

  • 8 przepiórczych jaj 
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • propozycja podania: miód, plasterki pomarańczy i listki mięty

Wykonanie:

  1. Do miski wbijamy jaja. Dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia.
  3. Małą patelnię natłuszczamy oliwą lub olejem. Rozgrzewamy, wlewamy naszą masę.
  4. Omlet smażymy z obu stron pod przykryciem na małym ogniu. Rada: Jak obrócić omlet? Można go zsunąć z patelni na talerz. Następnie przykryć patelnią i sprawnie obrócić, tak by nieusmażona strona wylądowała w patelni.
  5. Tak przygotowany podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Magdalena I. slodkieokruszki | proste przepisy | zdjęcia reels (@slodkieokruszki)

Złoty Ptak