Koszyczki z ciasta filo z salsą pomidorową

Lekka przekąska na każdą okazję! Są takie przepisy, które łączą w sobie prostotę wykonania, efektowny wygląd i wyjątkowy smak – i właśnie do takich należy ten! Koszyczki z ciasta filo wypełnione aromatyczną salsą pomidorową to idealna propozycja na imprezową przekąskę, letnią kolację albo lekkie danie na piknik. Kruche, delikatne ciasto i intensywny, lekko pikantny farsz tworzą duet, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Gotowi, by spróbować?

Koszyczki z ciasta filo z salsą pomidorową

Składniki:

  • Opakowanie ciasta filo od @Henglein
  • 8 jaj przepiórczych
  • Pomidory: malinowy, truskawkowy
  • Cebula czerwona
  • Oliwa
  • Przyprawy: sół, pieprz, zioła prowansalskie
  • Woda, mleko oraz olej do nasmarowania ciasta filo

Wykonanie:

  1. Ciasto filo pokroić na kwadraty.
  2. Formę do muffinów nasmarować oliwą.
  3. Każdy z kwadratów ciasta filo nasmarować mieszanką wody, mleka oraz oleju. Ułożyć po 3 kwadraty, jeden na drugim.
  4. Zrobić salsę pomidorową: pomidory oraz cebulę pokroić, doprawić przyprawami do smaku oraz oliwą.
  5. Do koszyczków włożyć łyżkę salsy i wbić na wierzch jajo przepiórcze.
  6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut – do zbrązowienia się koszyczków.
  7. Podawać z ulubionym sosem.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Jaja przepiórcze Złoty Ptak 🐦‍🔥 (@zlotyptak.zyjpelniej)

Złoty Ptak