Delikatny, aksamitny i lekko pikantny krem z chrzanu i jabłka z chrupiącym boczkiem i kremowym jajkiem przepiórczym to idealny balans smaków i tekstur. Dziękujemy Ani z @gotujedlamęża za ten przepyszny przepis! A Ciebie zapraszamy do spróbowania!

Krem z chrzanu i jabłka
Składniki:
- Jabłka 200-220 g
- Cebula 100- 150g
- Olej 20 g
- Ziemniaki 250 g
- Woda 700 g + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
- Chrzan tarty 90 g
- Śmietana 18% – 100 g
- Sól 1/2 – 1 łyżeczka
- Pieprz 1/2 – 1 łyżeczka
- Boczek wędzony 8 plastrów
- Jaja przepiórcze 12 sztuk
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo – 2-3 minuty.
- W gorącej wodzie rozpuścić koncentrat bulionu warzywnego.
- Plastry boczku usmażyć na patelni aż będą chrupiące.
- Jabłka rozdrobnić. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę.
- Cebulę podsmażyć na patelni 3 minuty na łyżce oleju.
- Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 3 minuty.
- Ziemniaki, cebulę przełożyć do garnka i dodać bulion. Całość gotować 20 minut – aż ziemniaki zmiękną.
- Następnie dodać jabłka i chrzan – gotować kolejne 10 minut.
- Dodać śmietanę, sól i pieprz. Zmiksować na jednolity krem.
- Podawać z połówkami jajek przepiórczych i chipsami z boczku.
Smacznego!