Krem z chrzanu i jabłka z jajami przepiórczymi

Delikatny, aksamitny i lekko pikantny krem z chrzanu i jabłka z chrupiącym boczkiem i kremowym jajkiem przepiórczym to idealny balans smaków i tekstur. Dziękujemy Ani z @gotujedlamęża za ten przepyszny przepis! A Ciebie zapraszamy do spróbowania!

Krem z chrzanu i jabłka

Składniki:

  • Jabłka 200-220 g
  • Cebula 100- 150g
  • Olej 20 g
  • Ziemniaki 250 g
  • Woda 700 g + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego
  • Chrzan tarty 90 g
  • Śmietana 18% – 100 g
  • Sól 1/2 – 1 łyżeczka
  • Pieprz 1/2 – 1 łyżeczka
  • Boczek wędzony 8 plastrów
  • Jaja przepiórcze 12 sztuk

Wykonanie:

  1. Jajka ugotować na twardo – 2-3 minuty.
  2. W gorącej wodzie rozpuścić koncentrat bulionu warzywnego.
  3. Plastry boczku usmażyć na patelni aż będą chrupiące.
  4. Jabłka rozdrobnić. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę.
  5. Cebulę podsmażyć na patelni 3 minuty na łyżce oleju.
  6. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 3 minuty.
  7. Ziemniaki, cebulę przełożyć do garnka i dodać bulion. Całość gotować 20 minut – aż ziemniaki zmiękną.
  8. Następnie dodać jabłka i chrzan – gotować kolejne 10 minut.
  9. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Zmiksować na jednolity krem.
  10. Podawać z połówkami jajek przepiórczych i chipsami z boczku.

Smacznego!

Złoty Ptak