Kiedy myślimy o klasycznym omlecie, na myśl najczęściej przychodzą jaja kurze. A co, jeśli zamienimy je na jaja przepiórcze? Ten niepozorny składnik to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, który może zmienić zwykłe śniadanie w kulinarne doświadczenie pełne zdrowia. Jaja przepiórcze są bogate w witaminy, minerały i białko, a przy tym lekkostrawne i delikatniejsze w smaku niż ich kurze odpowiedniki. W tym wpisie podpowiemy jak przygotować omlet z jaj przepiórczych. Gotowi na nową kulinarną inspirację?
Omlet z jaj przepiórczych

Składniki:
- 18 jaj przepiórczych (jedno opakowanie)
- 2 łyżki masła
- Papryka czerwona
- Cebula czerwona
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
- Mleko
Wykonanie:
- Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją smażąc przez około 3 – 4 minuty.
- Do zeszklonej cebuli dodaj paprykę. Smaż 4-5 minut aż zmięknie.
- Międzyczasie jajka energicznie roztrzep widelcem z dodatkiem mleka, soli i pieprzu. Dodaj do nich podsmażone składniki z patelni. Wymieszaj.
- Na patelni podgrzej drugą łyżkę masła, rozprowadź je po całej powierzchni patelni. Wlej masę jajeczną z dodatkami. Ustaw mały ogień, przykryj patelnię pokrywą i podgrzewaj, aż masa się zetnie – przez ok. 5 minut.
- Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem. Omlet można zsunąć na talerz i pokroić na porcje.
Smacznego!