fbpx

Opinia dietetyka o jajach przepiórczych – Zofia Stanisławska

Jaja przepiórcze wyglądają dość niepozornie ze względu na swój mały rozmiar, jednak kryją w sobie prawdziwe bogactwo witamin i minerałów.

Zawierają spore ilości witamin z grupy B, witaminy A, E i D, cynku, żelaza, magnezu oraz selenu, który jest trudny do pozyskania z innych źródeł pokarmowych, a w jajach przepiórczych przekracza wartość dziennego zapotrzebowania aż 4 krotnie! Selen odgrywa kluczową rolę, szczególnie przy problemach z tarczycą.

Dodatkowo, jaja przepiórcze dostarczają organizmowi cennych antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, spowalniają procesy starzenia. 

Regularne spożywanie przynosi liczne korzyści zdrowotne i poprawia wygląd oraz wspiera odporność. 

Są doskonałym elementem diety każdego z nas, ale szczególnie polecam je osobom zmagającym się z wypadającymi włosami, łamiącymi paznokciami, trądzikiem, niedoczynnością tarczycy, problemami hormonalnymi, a także osobom intensywnie trenującym. Świetnie sprawdzą się przy odchudzaniu! 

Mogą być stosowane jako zamiennik jaj kurzych, natomiast ze względu na inną zawartość składników odżywczych radzę moim podopiecznym i bliskim traktować je jako inny produkt.

Zofia Stanisławska
Dietetyk z pasją do holistycznego podejścia do zdrowia i urody.

W swojej pracy koncentruje się na kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych oraz wspieraniu osób zmagających się z zaburzeniami hormonalnymi. Wierzy, że kluczem do pełni zdrowia jest równowaga między odpowiednią dietą, aktywnością fizyczną i troską o zdrowie psychiczne. Jej celem jest nie tylko poprawa jakości życia pacjentów, ale także zarażenie ich pasją do aktywności fizycznej, która w połączeniu z odpowiednią dietą staje się fundamentem długowieczności i dobrego samopoczucia.

Znajdziesz ją na instagramie pod nazwą: @dietetycznieprosto.

Złoty Ptak