fbpx

Poznaj Talerz Zdrowego Żywienia

Agnieszka Brunka, dietetyczka oraz ekspertka Złotego Ptaka dzieli się przepisem na wprowadzenie do swojego życia Talerza Zdrowego Żywienia! Sprawdź, co powinno się na nim znaleźć i dlaczego to jest tak ważne, aby w zbilansowany sposób komponować posiłki.

Stosowanie Talerza Zdrowego Żywienia jest metodą na komponowanie pełnowartościowych posiłków. Ta metoda może pomóc utrzymać lub uzyskać prawidłową masę ciała bez liczenia kalorii. Jedząc w każdym posiłku te trzy grupy produktów możemy obniżyć ładunek glikemiczny potrawy, a tym samym wpłynie to na mniejszy wyrzut cukru we krwi po spożyciu posiłku. Ta metoda zatem będzie niezwykle korzystna dla cukrzyków, dla osób borykających się z insulinoopornością ale także będzie działała prewencyjnie przeciwko tym jednostkom.

  1. Połowę talerza powinny stanowić warzywa, najlepiej surowe. Warzywa są niskokaloryczne, a dzięki zawartości błonnika są bardzo sycące. Błonnik wspomoże pracę jelit, antyoksydanty będą przeciwdziałały stresowi oksydacyjnemu, a witaminy i minerały będą stanowiły funkcje budulcowe. Dziennie powinniśmy spożywać nie mniej niż 400g warzyw. Owoce też mogą znaleźć się w tej grupie, ale w zdecydowanej mniejszości.
  2. 1/4 talerza powinny stanowić produkty białkowo-tłuszczowe. Białko wpłynie na uczucie sytości oraz na budowę naszego organizmu, szczególnie masy mięśniowej. Będzie to wspomagało organizm w spalaniu zbędnej tkanki tłuszczowej. Źródła białka znajdziemy w drobiu, rybach, mleku i jego przetworach. Dobrze, aby połowa dziennego białka pochodziła z źródła roślinnego, czyli że strączków.
  3. Dietę powinny uzupełniać tłuszcze roślinne, które znajdziemy w olejach roślinnych, orzechach, nasionach i pestkach. Tłuszcze roślinne są ważnym elementem naszego organizmu. Kwasy omega 3 obniżają stany zapalne organizmu, wpływają na pracę mózgu oraz wspomagają kondycję skóry. Najlepszym źródłem zdrowych olejów są ryby, oleje roślinne, orzechy.
  4. W każdym posiłku powinny się też znaleźć produkty pełnoziarniste. Pełnią funkcje energetyczne, są źródłem błonnika pokarmowego i bogactwem minerałów, które są niezbędne dla naszego organizmu. Zaleca się, aby wyeliminować z diety białą pszenicę, a zastąpić ją mąką razową czy mąką z innych zbóż. Polecamy, aby pieczywo jeść nie więcej niż dwa razy dziennie, a możliwie często wybierać kasze czy makarony razowe.

Aby utrzymać ciało w normie nie należy zapominać o codziennej aktywności fizycznej, która wzmocni układ mięśniowy, układ krwionośny i kostny. Umiarkowana codzienna aktywność fizyczna zwiększy wydajność organizmu, dotlenia go i pomoże redukować stres.

Złoty Ptak