Francuskie ciasto ze szpinakiem i serem to wykwintne danie, które łączy w sobie delikatność francuskiej kuchni z prostotą składników dostępnych na co dzień.
To szybkie i łatwe danie idealnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach czy spotkaniach. Będzie idealne na Sylwestra! Jest to również świetny pomysł na podwieczorek lub niewielką przekąskę. Przepis jest niesamowicie łatwy, a czas przygotowania składników i pieczenia razem wynosi jedynie 20-25 minut.
Dziękujemy Monice (@monika_superfood) za ten pyszny przepis!

Francuskie trójkąty ze szpinakiem, pomidorami i jajami przepiórczymi
Składniki:
- Arkusz ciasta francuskiego
- Ser w kostce
- Jajo
- Nasiona chia
- Szpinak
- Paczka tartej mozzarelli
- Pomidorki koktajlowe
- Jaja przepiórcze
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik lub airfryer do 170 stopni.
- Ciasto francuskie pokroić na długie paski o szerokości około 5 cm. Na środku każdego paska ułożyć ser, zlepić oba brzegi ciasta.
- Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Na papierze uformować z wałeczków ciasta trójkąty.
- Rozbełtać jajko i posmarować wierzch ciasta, a następnie posypać nasionami chia.
- Na środku trójkątów ułożyć liście szpinaku. Posypać obficie tartą mozzarellą.
- Na mozzarelli, w kątach trójkątów, ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Na środek trójkątów wbić jajo przepiórcze.
- Zapiekać 25 minut w piekarniku lub 15 minut w airfryerze.
Smacznego!