Przepis na francuskie trójkąty ze szpinakiem, pomidorami i jajami przepiórczymi

Francuskie ciasto ze szpinakiem i serem to wykwintne danie, które łączy w sobie delikatność francuskiej kuchni z prostotą składników dostępnych na co dzień.

To szybkie i łatwe danie idealnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach czy spotkaniach. Będzie idealne na Sylwestra! Jest to również świetny pomysł na podwieczorek lub niewielką przekąskę. Przepis jest niesamowicie łatwy, a czas przygotowania składników i pieczenia razem wynosi jedynie 20-25 minut.

Dziękujemy Monice (@monika_superfood) za ten pyszny przepis!

Francuskie trójkąty ze szpinakiem, pomidorami i jajami przepiórczymi

Składniki:

  • Arkusz ciasta francuskiego 
  • Ser w kostce
  • Jajo
  • Nasiona chia 
  • Szpinak 
  • Paczka tartej mozzarelli 
  • Pomidorki koktajlowe
  • Jaja przepiórcze

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik lub airfryer do 170 stopni.
  2. Ciasto francuskie pokroić na długie paski o szerokości około 5 cm. Na środku każdego paska ułożyć ser, zlepić oba brzegi ciasta.
  3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Na papierze uformować z wałeczków ciasta trójkąty.
  4. Rozbełtać jajko i posmarować wierzch ciasta, a następnie posypać nasionami chia.
  5. Na środku trójkątów ułożyć liście szpinaku. Posypać obficie tartą mozzarellą.
  6. Na mozzarelli, w kątach trójkątów, ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  7. Na środek trójkątów wbić jajo przepiórcze.
  8. Zapiekać 25 minut w piekarniku lub 15 minut w airfryerze.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Moni Ka (@monika_superfood)

Złoty Ptak