Przepis na jajecznicę z kurkami

Jajecznica – królowa polskich śniadań. To jedno z najczęściej wybieranych dań porannych, cenione za prostotę, szybkość przygotowania i możliwość różnorodnych modyfikacji. Jajecznica kojarzy się głównie z jajami kurzymi, ale nie możemy nie polecić Tobie jajecznicy z jaj przepiórczych! Jest delikatniejsza, bardziej kremowa i nie trzeba używać do niej soli. To danie jest bogate w białko i zdrowe tłuszcze, dzięki czemu daje uczucie sytości na długo. Jest dobrym wyborem na początek dnia, ponieważ dostarcza energii i wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To co – spróbujesz?

Jajecznica z kurkami (dla 2 osób)

Składniki:

  • 18 sztuk jaj przepiórczych (jedno opakowanie)
  • 100 gram kurek
  • 1 czerwona cebula
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Przyprawy: pieprz, ewentualnie sól

Wykonanie:

  1. Czyścimy kurki: zalewamy je w misce gorącą wodą z łyżeczką soli. Chwilę moczymy, po czym odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.
  2. Po oczyszczeniu kurki kroimy na małe kawałki.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Szczypiorek szatkujemy.
  5. Jaja wbijamy do miski, mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie małą ilością soli. Podpowiedź! Aby jajecznica była bardziej kremowa można dolać do jajek niewielką ilość mleka.
  6. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło.
  7. Na patelnię wrzucamy cebulę i delikatnie podsmażamy około 2 minuty.
  8. Na patelnię wrzucamy kurki i delikatnie podsmażamy około 2 minuty.
  9. Do podsmażonych składników wlewamy masę jajeczną i delikatnie mieszamy do ścięcia się jaj. 
  10. Gotową jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.

Koniecznie daj znać jak smakowała Ci nasza przepiórcza jajecznica!

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Jaja przepiórcze Złoty Ptak 🐦‍🔥 (@zlotyptak.zyjpelniej)

Złoty Ptak