Jajecznica – królowa polskich śniadań. To jedno z najczęściej wybieranych dań porannych, cenione za prostotę, szybkość przygotowania i możliwość różnorodnych modyfikacji. Jajecznica kojarzy się głównie z jajami kurzymi, ale nie możemy nie polecić Tobie jajecznicy z jaj przepiórczych! Jest delikatniejsza, bardziej kremowa i nie trzeba używać do niej soli. To danie jest bogate w białko i zdrowe tłuszcze, dzięki czemu daje uczucie sytości na długo. Jest dobrym wyborem na początek dnia, ponieważ dostarcza energii i wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To co – spróbujesz?
Jajecznica z kurkami (dla 2 osób)
Składniki:
- 18 sztuk jaj przepiórczych (jedno opakowanie)
- 100 gram kurek
- 1 czerwona cebula
- Pęczek szczypiorku
- 1 łyżka masła klarowanego
- Przyprawy: pieprz, ewentualnie sól
Wykonanie:
- Czyścimy kurki: zalewamy je w misce gorącą wodą z łyżeczką soli. Chwilę moczymy, po czym odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.
- Po oczyszczeniu kurki kroimy na małe kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Szczypiorek szatkujemy.
- Jaja wbijamy do miski, mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie małą ilością soli. Podpowiedź! Aby jajecznica była bardziej kremowa można dolać do jajek niewielką ilość mleka.
- Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło.
- Na patelnię wrzucamy cebulę i delikatnie podsmażamy około 2 minuty.
- Na patelnię wrzucamy kurki i delikatnie podsmażamy około 2 minuty.
- Do podsmażonych składników wlewamy masę jajeczną i delikatnie mieszamy do ścięcia się jaj.
- Gotową jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.
Koniecznie daj znać jak smakowała Ci nasza przepiórcza jajecznica!
Smacznego!