Przepis na pełnoziarniste gofry z jogurtem śmietankowym i jajami przepiórczymi

Znasz historię powstania gofrów?

Ten przepyszny przysmak ma długą historię, która sięga średniowiecza, a ich pochodzenie można łączyć z Europą, zwłaszcza z Francją i Belgią. Pierwsze wzmianki o jedzeniu podobnym do współczesnych gofrów pojawiły się w XIII wieku, kiedy to w Europie zaczęto wypiekać ciasta w żelaznych formach.

W XVI wieku we Francji i Belgii gofry zaczęły przyjmować formę zbliżoną do współczesnej, z charakterystyczną kratką, która powstawała dzięki specjalnym formom do pieczenia. Belgia jest szczególnie znana z długiej tradycji wypiekania gofrów, a belgijskie gofry stały się jednymi z najpopularniejszych na świecie. W XIX wieku gofry stały się jeszcze bardziej popularne dzięki pojawieniu się żelaznych gofrownic na dużą skalę.

Dzięki Kindze z bloga Truskawkowa Fiesta możemy się z Tobą podzielić przepisem na przepyszne gofry z jajami przepiórczymi i jogurtem śmietankowym!

Pełnoziarniste gofry z jogurtem śmietankowym i jajami przepiórczymi

Składniki:

  • 6 jaj przepiórczych
  • 10 g erytrytolu
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g jogurtu śmietankowego „Maluta”
  • aromat

Wykonanie:

  1. Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. 
  2. Dodać mąkę, jogurt i aromat – całość dokładnie wymieszać. 
  3. Gofry smażyć w bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy przez 7-8 minut. 
  4. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Złoty Ptak