Znasz historię powstania gofrów?
Ten przepyszny przysmak ma długą historię, która sięga średniowiecza, a ich pochodzenie można łączyć z Europą, zwłaszcza z Francją i Belgią. Pierwsze wzmianki o jedzeniu podobnym do współczesnych gofrów pojawiły się w XIII wieku, kiedy to w Europie zaczęto wypiekać ciasta w żelaznych formach.
W XVI wieku we Francji i Belgii gofry zaczęły przyjmować formę zbliżoną do współczesnej, z charakterystyczną kratką, która powstawała dzięki specjalnym formom do pieczenia. Belgia jest szczególnie znana z długiej tradycji wypiekania gofrów, a belgijskie gofry stały się jednymi z najpopularniejszych na świecie. W XIX wieku gofry stały się jeszcze bardziej popularne dzięki pojawieniu się żelaznych gofrownic na dużą skalę.
Dzięki Kindze z bloga Truskawkowa Fiesta możemy się z Tobą podzielić przepisem na przepyszne gofry z jajami przepiórczymi i jogurtem śmietankowym!
Pełnoziarniste gofry z jogurtem śmietankowym i jajami przepiórczymi

Składniki:
- 6 jaj przepiórczych
- 10 g erytrytolu
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g jogurtu śmietankowego „Maluta”
- aromat
Wykonanie:
- Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę.
- Dodać mąkę, jogurt i aromat – całość dokładnie wymieszać.
- Gofry smażyć w bardzo dobrze rozgrzanej gofrownicy przez 7-8 minut.
- Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!