Kto był w Poznaniu ten wie, że Wielkopolska słynie z dania jakim są pyry z gzikiem. Co to jest? To postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyrów) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogu. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem (często lnianym). Danie powstało zapewne w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki.
Dzięki Izie (@izapachocka) możemy Wam dzisiaj zaproponować nowy przepis na prosty, ale przepyszny obiad – pyrki w mundurkach z jajem przepiórczym!

Pyrki w mundurkach z jajem przepiórczym
Składniki:
- 10 sztuk mniejszych ziemniaków
- 10 sztuk jaj przepiórczych
- 0,5 kg półtłustego twarogu
- 2 słodkie cebule
- szczypiorek, pietruszka do dekoracji
- sól, pieprz, słodka papryka mielona
- 1/2 sałaty lodowej
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaki naciąć wzdłuż, rozszerzyć lekko ściskając palcami, do otworu nałożyć twarogu, zrobić w nim dołek do którego należy wbić jajko przepiórcze.
- Piec w air fryerze 6- 8 minut w temperaturze 190°C lub w 10 minut w piekarniku w temperaturze 190°C.
- Ziemniaki ułożyć na pokrojonej sałacie lodowej, posypać szczypiorkiem, pietruszką i mieloną papryką i polać olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
Smacznego!