fbpx

Przepis na pyrki w mundurkach z jajem przepiórczym

Kto był w Poznaniu ten wie, że Wielkopolska słynie z dania jakim są pyry z gzikiem. Co to jest? To postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyrów) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego twarogu. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem (często lnianym). Danie powstało zapewne w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to w Wielkopolsce rozpowszechniły się ziemniaki.

Dzięki Izie (@izapachocka) możemy Wam dzisiaj zaproponować nowy przepis na prosty, ale przepyszny obiad – pyrki w mundurkach z jajem przepiórczym! 

Pyrki w mundurkach z jajem przepiórczym

Składniki:

  • 10 sztuk mniejszych ziemniaków
  • 10 sztuk jaj przepiórczych
  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 2 słodkie cebule
  • szczypiorek, pietruszka do dekoracji
  • sól, pieprz, słodka papryka mielona
  • 1/2 sałaty lodowej

Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić. 
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem. 
  3. Ziemniaki naciąć wzdłuż, rozszerzyć lekko ściskając palcami, do otworu nałożyć twarogu, zrobić w nim dołek do którego należy wbić jajko przepiórcze. 
  4. Piec w air fryerze 6- 8 minut w temperaturze 190°C lub w 10 minut w piekarniku w temperaturze 190°C.
  5. Ziemniaki ułożyć na pokrojonej sałacie lodowej, posypać szczypiorkiem, pietruszką i mieloną papryką i polać olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Smacznego!

Złoty Ptak