Sałatki to idealne dania do zabrania ze sobą do pracy! Można przygotować je dzień wcześniej i zaoszczędzić czas rano. Dodanie jaj przepiórczych do sałatki zwiększa zawartość białka i tłuszczu, co sprawia, że posiłek staje się bardziej sycący i zapewnia długotrwałą energię na wyzwania dnia codziennego.
Spróbuj koniecznie sałatki przygotowanej dla nas specjalnie przez Kingę z bloga Truskawkowa Fiesta!

Sałatka ziemniaczana z jajami przepiórczymi, figą, marchewką, cebulą czerwoną, papryką i dressingiem
Składniki:
- 8 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
- 150 g ziemniaka (bez skórki)
- 100 g marchewki (bez skórki)
- 100 g cebuli czerwonej
- 150 g papryki czerwonej
- 50 g figi świeżej
- 20 g miodu naturalnego
- 10 ml oleju lnianego
- Przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, pieprz, sól
Wykonanie:
- Do wrzącej osolonej wody wrzucić jaja – gotować przez 4 minuty.
- Do drugiego garnka do wrzącej, osolonej wody wrzucić ziemniaka oraz marchewkę – gotować przez 15 minut.
- Jaja po ugotowaniu odcedzić i zalać zimną wodą – obrać i przekroić na połówki.
- Ziemniaka ora marchewkę pokroić na mniejsze porcje (ziemniaka w kostkę, marchewkę w plastry).
- Pozostałe warzywa: cebulę pokroić w piórka; paprykę (usunąć gniazdo nasienne) pokroić w kostkę.
- Figę pokroić w plastry.
- W miseczce wymieszać miód z olejem lnianym i przyprawami – dokładnie wymieszać.
- Sałatkę delikatnie wymieszać, polać dressingiem.
Smacznego!