fbpx

Przepis na sałatkę z jajami przepiórczymi, figą i dressingiem miodowym

Sałatki to idealne dania do zabrania ze sobą do pracy! Można przygotować je dzień wcześniej i zaoszczędzić czas rano. Dodanie jaj przepiórczych do sałatki zwiększa zawartość białka i tłuszczu, co sprawia, że posiłek staje się bardziej sycący i zapewnia długotrwałą energię na wyzwania dnia codziennego.

Spróbuj koniecznie sałatki przygotowanej dla nas specjalnie przez Kingę z bloga Truskawkowa Fiesta!

Sałatka ziemniaczana z jajami przepiórczymi, figą, marchewką, cebulą czerwoną, papryką i dressingiem

Składniki:

  • 8 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
  • 150 g ziemniaka (bez skórki)
  • 100 g marchewki (bez skórki)
  • 100 g cebuli czerwonej
  • 150 g papryki czerwonej
  • 50 g figi świeżej
  • 20 g miodu naturalnego
  • 10 ml oleju lnianego
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, pieprz, sól

Wykonanie:

  1. Do wrzącej osolonej wody wrzucić jaja – gotować przez 4 minuty. 
  2. Do drugiego garnka do wrzącej, osolonej wody wrzucić ziemniaka oraz marchewkę – gotować przez 15 minut. 
  3. Jaja po ugotowaniu odcedzić i zalać zimną wodą – obrać i przekroić na połówki.
  4. Ziemniaka ora marchewkę pokroić na mniejsze porcje (ziemniaka w kostkę, marchewkę w plastry). 
  5. Pozostałe warzywa: cebulę pokroić w piórka; paprykę (usunąć gniazdo nasienne) pokroić w kostkę. 
  6. Figę pokroić w plastry.
  7. W miseczce wymieszać miód z olejem lnianym i przyprawami – dokładnie wymieszać. 
  8. Sałatkę delikatnie wymieszać, polać dressingiem.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez 🍓 Truskawkowa Fiesta (@truskawkowa_fiesta)

Złoty Ptak