Chrupiące paluchy serowe z ciasta filo to szybka i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Delikatne, cienkie płaty ciasta filo w połączeniu z aromatycznym, roztopionym serem tworzą wyjątkową harmonię smaków i tekstur. Idealne jako przekąska na przyjęcia, wieczory filmowe lub po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu, a efekt z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i gości!
Przepis powstał we współpracy z firmą Henglein Polska.
Serowe paluchy z ciasta filo
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 8 jaj przepiórczych
- 250 g sera białego
- 200 g śmietany 18%
- 50 ml mleka
- 50 ml oleju
- szczypta soli, pieprzu
- garść tartej mozzarelli
- sezam
Wykonanie:
- Wbij do miski 8 jajek, dodaj biały ser, śmietanę, sól, pieprz i wymieszaj ze sobą.
- W małej miseczce wymieszaj mleko z olejem.
- Każdy arkusz filo posmaruj miksturą mleka z olejem.
- Nałóż 4-5 łyżeczek nadzienia serowego na połowę arkusza zostawiając wolny brzeg, zroluj i przełóż na blachę zaginając końce rulonu.
- Wierzch paluchów posmaruj miksturą mleka i oleju, posyp mozzarellą i sezamem i zapiecz w piekarniku, ok. 30-35 minut w 200 stopniach, grzanie góra/dół.
Smacznego!