fbpx

Przepis na serowe paluchy z ciasta filo

Chrupiące paluchy serowe z ciasta filo to szybka i smaczna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Delikatne, cienkie płaty ciasta filo w połączeniu z aromatycznym, roztopionym serem tworzą wyjątkową harmonię smaków i tekstur. Idealne jako przekąska na przyjęcia, wieczory filmowe lub po prostu wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego. Ich przygotowanie jest proste i nie wymaga wiele czasu, a efekt z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i gości!

Przepis powstał we współpracy z firmą Henglein Polska

Serowe paluchy z ciasta filo

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 8 jaj przepiórczych 
  • 250 g sera białego
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli, pieprzu
  • garść tartej mozzarelli
  • sezam

Wykonanie:

  1. Wbij do miski 8 jajek, dodaj biały ser, śmietanę, sól, pieprz i wymieszaj ze sobą.
  2. W małej miseczce wymieszaj mleko z olejem.
  3. Każdy arkusz filo posmaruj miksturą mleka z olejem.
  4. Nałóż 4-5 łyżeczek nadzienia serowego na połowę arkusza zostawiając wolny brzeg, zroluj i przełóż na blachę zaginając końce rulonu.
  5. Wierzch paluchów posmaruj miksturą mleka i oleju, posyp mozzarellą i sezamem i zapiecz w piekarniku, ok. 30-35 minut w 200 stopniach, grzanie góra/dół.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Ciasto francuskie I Produkty vege I Przepisy (@henglein.pl)

Złoty Ptak