Szakszuka (shakshuka) to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, popularne w kuchniach takich krajów jak Izrael, Tunezja czy Egipt. To prosta, ale bardzo smaczna potrawa, składająca się z jajek gotowanych w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw i przypraw. Jest popularnym daniem śniadaniowym, ale można ją podawać o każdej porze dnia.
Szakszukę zwykle podaje się z jajami kurzymi, ale my przygotowaliśmy wersję z jajami przepiórczymi! Musisz jej koniecznie spróbować. Przepis przygotowała specjalnie dla Ciebie Agnieszka Brunka – dietetyczka.
Przepiórcza szakszuka
Składniki:
- 6 jaj przepiórczych
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: szczypta soli, pieprzu, papryki ostrej mielonej, cynamon i gałka muszkatołowa.
- Pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażyć.
- Paprykę umyć i pokroić na cienkie plastry bądź kostkę, bez części zielonej, białej i nasion. Podsmażać do zmiękczenia papryki.
- Pomidory z puszki przełożyć na patelnię i podsmażać przez około 4 minuty. Dodać przyprawy, wymieszać.
- Do warzyw wbić jajka, przykryć patelnię pokrywką i podsmażać do ścięcia się białka jaj.
- Na koniec posypać danie posiekaną drobno natką pietruszki.
Smacznego!