fbpx

Przepis na szakszukę z jajami przepiórczymi

Szakszuka (shakshuka) to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, popularne w kuchniach takich krajów jak Izrael, Tunezja czy Egipt. To prosta, ale bardzo smaczna potrawa, składająca się z jajek gotowanych w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw i przypraw. Jest popularnym daniem śniadaniowym, ale można ją podawać o każdej porze dnia.

Szakszukę zwykle podaje się z jajami kurzymi, ale my przygotowaliśmy wersję z jajami przepiórczymi! Musisz jej koniecznie spróbować. Przepis przygotowała specjalnie dla Ciebie Agnieszka Brunka – dietetyczka.

Przepiórcza szakszuka

Składniki:

  • 6 jaj przepiórczych
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: szczypta soli, pieprzu, papryki ostrej mielonej, cynamon i gałka muszkatołowa.
  • Pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażyć.
  2. Paprykę umyć i pokroić na cienkie plastry bądź kostkę, bez części zielonej, białej i nasion. Podsmażać do zmiękczenia papryki.
  3. Pomidory z puszki przełożyć na patelnię i podsmażać przez około 4 minuty. Dodać przyprawy, wymieszać.
  4. Do warzyw wbić jajka, przykryć patelnię pokrywką i podsmażać do ścięcia się białka jaj.
  5. Na koniec posypać danie posiekaną drobno natką pietruszki.

Smacznego!

Złoty Ptak