fbpx

Przepis na tostowe koszyczki z serem, wędliną i przepiórczym jajem

Szykujesz się na domową imprezę, ale nie masz pomysłu co przygotować? Zależy Ci na czasie, ale także na przekąsce, jakiej wiesz, że Twoi goście jeszcze nie jedli?

W takim razie koniecznie spróbuj przepisu na tostowe koszyczki z serem, wędlina i jajami przepiórczymi od naszego Złotego Ptaka. Skomponowała go dla nas Magda z bloga Słodkie Okruszki. Dziękujemy!

Tostowe koszyczki z serem, wędliną i przepiórczym jajem

Składniki:

  • 6 kromek z chleba tostowego
  • 6 jaj przepiórczych 
  • 6 plasterków ulubionej wędliny – u mnie krakowska sucha
  • 12 kostek sera typu feta w oleju ziołowym
  • 1 pieczarka
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • ulubiona mieszanka ziół
  • szczypiorek

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Z chleba tostowego odcinamy skórki. Rozwałkowujemy każdą kromkę.
  3. Wgłębienia w formie na muffinki smarujemy oliwą. W każde wgłębienie wkładamy po jednej kromce chleba tostowego.
  4. Następnie w każdy taki tostowy koszyczek wkładamy plasterek wędliny, pokrojoną w kosteczkę pieczarkę i po 2 kostki sera.
  5. Na koniec w każdy koszyczek wbijamy po 1 przepiórczym jaju. Całość oprószamy ulubioną mieszanką ziół.
  6. Wystające brzegi chleba smarujemy delikatnie oliwą.
  7. Nasze tostowe koszyczki zapiekamy w 200 stopniach do ścięcia jaj.
  8. Podajemy posypane szczypiorkiem.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Magdalena I. slodkieokruszki /przepisy/ (@slodkieokruszki)

Złoty Ptak