Szykujesz się na domową imprezę, ale nie masz pomysłu co przygotować? Zależy Ci na czasie, ale także na przekąsce, jakiej wiesz, że Twoi goście jeszcze nie jedli?
W takim razie koniecznie spróbuj przepisu na tostowe koszyczki z serem, wędlina i jajami przepiórczymi od naszego Złotego Ptaka. Skomponowała go dla nas Magda z bloga Słodkie Okruszki. Dziękujemy!
Tostowe koszyczki z serem, wędliną i przepiórczym jajem
Składniki:
- 6 kromek z chleba tostowego
- 6 jaj przepiórczych
- 6 plasterków ulubionej wędliny – u mnie krakowska sucha
- 12 kostek sera typu feta w oleju ziołowym
- 1 pieczarka
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- ulubiona mieszanka ziół
- szczypiorek
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Z chleba tostowego odcinamy skórki. Rozwałkowujemy każdą kromkę.
- Wgłębienia w formie na muffinki smarujemy oliwą. W każde wgłębienie wkładamy po jednej kromce chleba tostowego.
- Następnie w każdy taki tostowy koszyczek wkładamy plasterek wędliny, pokrojoną w kosteczkę pieczarkę i po 2 kostki sera.
- Na koniec w każdy koszyczek wbijamy po 1 przepiórczym jaju. Całość oprószamy ulubioną mieszanką ziół.
- Wystające brzegi chleba smarujemy delikatnie oliwą.
- Nasze tostowe koszyczki zapiekamy w 200 stopniach do ścięcia jaj.
- Podajemy posypane szczypiorkiem.
Smacznego!