Składniki:
- 150 g masła
- 4 jaja przepiórcze Złoty ptak
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki (zamiennie sok z cytryny)
- 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- opcjonalne dodatki: posypka „Kolorowe mini piegi” lub inne draże, ciasteczka można też nadziać kropelkami czekolady
Wykonanie:
- Do miski przekładamy posiekane masło, oba rodzaje cukru. Miksujemy.
- Kolejno dodajemy 4 przepiórcze jaja i sok z limonki, znów miksujemy.
- Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy do czasu, aż masa będzie przypominać a la kruszonkę. Odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką.
- Ciasto schładzamy w lodówce podczas nagrzewania piekarnika (przy upałach ciasto należy potrzymać dłużej w lodówce).
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Z ciasta formujemy w dłoniach małe kulki. Spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ja część ciasteczek nadziałam kolorowymi „drażetkami”, część zostawiła bez dodatków.
- Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka do zarumienienia, około 15 minut.
- Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki. Zaraz po upieczeniu są lekko miękkie.
Smacznego!