fbpx

Przepis na waniliowe ciasteczka na jajach przepiórczych

Składniki:

  • 150 g masła
  • 4 jaja przepiórcze Złoty ptak
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z limonki (zamiennie sok z cytryny)
  • 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • opcjonalne dodatki: posypka „Kolorowe mini piegi” lub inne draże, ciasteczka można też nadziać kropelkami czekolady

Wykonanie:

  1. Do miski przekładamy posiekane masło, oba rodzaje cukru. Miksujemy.
  2. Kolejno dodajemy 4 przepiórcze jaja i sok z limonki, znów miksujemy.
  3. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy do czasu, aż masa będzie przypominać a la kruszonkę. Odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką.
  4. Ciasto schładzamy w lodówce podczas nagrzewania piekarnika (przy upałach ciasto należy potrzymać dłużej w lodówce). 
  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  6. Z ciasta formujemy w dłoniach małe kulki. Spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ja część ciasteczek nadziałam kolorowymi „drażetkami”, część zostawiła bez dodatków.
  8. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka do zarumienienia, około 15 minut.
  9. Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki. Zaraz po upieczeniu są lekko miękkie.

Smacznego!

Złoty Ptak