Czy jest tu ktoś, kto nie lubi zjeść dobrego ciasteczka do popołudniowej kawy lub herbaty? Na pewno nie! Dlatego koniecznie spróbuj zrobić waniliowe ciasteczka na jajach przepiórczych, które przygotowała specjalnie dla nas Magda z bloga Słodkie Okruszki. Całość przygotowań nie zajmie Ci więcej niż 45 minut!
Składniki:
- 150 g masła
- 4 jaja przepiórcze Złoty ptak
- 300 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka soku z limonki (zamiennie sok z cytryny)
- 2 pełne łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- opcjonalne dodatki: posypka „Kolorowe mini piegi” lub inne draże, ciasteczka można też nadziać kropelkami czekolady
Wykonanie:
- Do miski przekładamy posiekane masło, oba rodzaje cukru. Miksujemy.
- Kolejno dodajemy 4 przepiórcze jaja i sok z limonki, znów miksujemy.
- Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy do czasu, aż masa będzie przypominać a la kruszonkę. Odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką.
- Ciasto schładzamy w lodówce podczas nagrzewania piekarnika (przy upałach ciasto należy potrzymać dłużej w lodówce).
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Z ciasta formujemy w dłoniach małe kulki. Spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ja część ciasteczek nadziałam kolorowymi „drażetkami”, część zostawiła bez dodatków.
- Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka do zarumienienia, około 15 minut.
- Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki. Zaraz po upieczeniu są lekko miękkie.
Smacznego!