Puszyste placuszki z borówkami

Idealne na leniwe poranki!

Jeśli szukasz pomysłu na śniadanie, które będzie zarówno lekkie, jak i pełne smaku, te puszyste placuszki z borówkami są strzałem w dziesiątkę. Delikatne dzięki użyciu jaj przepiórczych i naturalnie słodkie dzięki soczystym borówkom, zachwycą każdego – od najmłodszych po dorosłych smakoszy. Jaja przepiórcze nie tylko dodają wyjątkowego aromatu, ale także sprawiają, że ciasto jest aksamitne i lekkostrawne. To idealny sposób, by zacząć dzień z uśmiechem – i bez wyrzutów sumienia!

Dziękujemy Magdzie z bloga Słodkie Okruszki za ten przepis!

Puszyste placuszki z borówkami

Składniki:

  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g naturalnego jogurtu
  • 4 przepiórcze jaja
  • 1,5 łyżki cukru
  • opcjonalnie aromat/esencja waniliowa
  • garść borówek

Wykonanie:

  1. Do miski przekładamy jogurt.
  2. Dodajemy przepiórcze jajka, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia i opcjonalnie aromat/esencję waniliową.
  3. Wszystko mieszamy widelcem.
  4. Do masy dodajemy garść borówek, delikatnie wszystko mieszamy.
  5. Placuszki smażymy na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem). 1 łyżka masy = 1 placuszek.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Magdalena I. slodkieokruszki | proste przepisy | zdjęcia reels (@slodkieokruszki)

Złoty Ptak