Spróbuj menemen – tureckiej jajecznicy

Menemen, czyli jajecznica po turecku, to przepyszny pomysł na sycące, aromatyczne danie. To wyjątkowy przepis, który sprawdzi się również na kolację. 

Menemen z jajami przepiórczymi

Składniki:

  • 18 jaj przepiórczych (jedno opakowanie)
  • Łyżka oliwy
  • Łyżka masła
  • 1 papryka czerwona słodka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 50g twarogu tureckiego (sera bałkańskiego lub fety)
  • Przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta chilli
  • Natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Na patelni podgrzać oliwę.
  2. Dodać pokrojoną paprykę i co chwilę mieszając podduszać przez ok. 2 – 3 minuty.
  3. Dodać masło.
  4. Dodać pomidory z puszki, wymieszać i zagotować.
  5. Całość doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować aż pomidory odparują przez ok. 4 minuty.
  6. Po odparowaniu pomidorów pokruszyć nad nimi ser i gotować przez około pół minuty.
  7. Wbić jajka przepiórcze i gotować przez chwilę. Następnie łyżką lub szpatułką delikatnie rozmieszać jajka w kilku miejscach. Ważne! Nie mieszać jajek intensywnie z pomidorami, aby pozostały w cząstkach a nie całkowicie wmieszały się w masę, nie można też doprowadzić do całkowitego ścięcia jajek.
  8. Po rozmieszaniu gotować przez około 1 – 2 minuty bez mieszania, potem znów w 2 – 3 miejscach delikatnie przemieszać i chwilkę pogotować.
  9. Odstawić z ognia. Posypać natką i podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Jaja przepiórcze Złoty Ptak 🐦‍🔥 (@zlotyptak.zyjpelniej)

Złoty Ptak