Menemen, czyli jajecznica po turecku, to przepyszny pomysł na sycące, aromatyczne danie. To wyjątkowy przepis, który sprawdzi się również na kolację.

Menemen z jajami przepiórczymi
Składniki:
- 18 jaj przepiórczych (jedno opakowanie)
- Łyżka oliwy
- Łyżka masła
- 1 papryka czerwona słodka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 50g twarogu tureckiego (sera bałkańskiego lub fety)
- Przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta chilli
- Natka pietruszki
Wykonanie:
- Na patelni podgrzać oliwę.
- Dodać pokrojoną paprykę i co chwilę mieszając podduszać przez ok. 2 – 3 minuty.
- Dodać masło.
- Dodać pomidory z puszki, wymieszać i zagotować.
- Całość doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować aż pomidory odparują przez ok. 4 minuty.
- Po odparowaniu pomidorów pokruszyć nad nimi ser i gotować przez około pół minuty.
- Wbić jajka przepiórcze i gotować przez chwilę. Następnie łyżką lub szpatułką delikatnie rozmieszać jajka w kilku miejscach. Ważne! Nie mieszać jajek intensywnie z pomidorami, aby pozostały w cząstkach a nie całkowicie wmieszały się w masę, nie można też doprowadzić do całkowitego ścięcia jajek.
- Po rozmieszaniu gotować przez około 1 – 2 minuty bez mieszania, potem znów w 2 – 3 miejscach delikatnie przemieszać i chwilkę pogotować.
- Odstawić z ognia. Posypać natką i podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!