Są takie desery, które nie tylko smakują jak lato, ale też tak wyglądają – pełne koloru, lekkości i świeżości. Tarta z truskawkami i galaretką to prawdziwa klasyka ciepłych dni: maślany, kruchy spód, aksamitny krem i soczyste truskawki zatopione w delikatnej warstwie galaretki. To ciasto, które pięknie prezentuje się na stole i znika szybciej, niż zdążysz zaparzyć herbatę. Idealna na rodzinne spotkanie, piknik albo po prostu – słodką chwilę tylko dla siebie. Gotowi na odrobinę lata na talerzu?
Dziękujemy Hannie za ten przepis!

Tarta z truskawkami i galaretką
Składniki:
Na ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 8-9 żółtek z jaj przepiórczych
- 150 g zimnego masła – pokroić
- Szczypta soli
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa i 400 ml gorącej wody
Na masę:
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem galaretki) włożyć do misy i wyrobić na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto przełożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
- Po tym czasie formę do tarty posmarować masłem i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 25 minut.
- Składniki na masę wlać do misy i ubić. Następnie włożyć do lodówki.
- Ciasto wystudzić.
- Zrobić galaretkę, wystudzić.
- Na zimne ciasto wyłożyć masę, ułożyć pokrojone truskawki.
- Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki.
- Całość wstawić do lodówki i dobrze schłodzić przed podaniem.
Smacznego!