Tarta z truskawkami i galaretką


Są takie desery, które nie tylko smakują jak lato, ale też tak wyglądają – pełne koloru, lekkości i świeżości. Tarta z truskawkami i galaretką to prawdziwa klasyka ciepłych dni: maślany, kruchy spód, aksamitny krem i soczyste truskawki zatopione w delikatnej warstwie galaretki. To ciasto, które pięknie prezentuje się na stole i znika szybciej, niż zdążysz zaparzyć herbatę. Idealna na rodzinne spotkanie, piknik albo po prostu – słodką chwilę tylko dla siebie. Gotowi na odrobinę lata na talerzu?

Dziękujemy Hannie za ten przepis!

Tarta z truskawkami i galaretką

Składniki:

Na ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 8-9 żółtek z jaj przepiórczych
  • 150 g zimnego masła – pokroić
  • Szczypta soli
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa i 400 ml gorącej wody

Na masę:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto (z wyjątkiem galaretki) włożyć do misy i wyrobić na jednolitą masę.
  2. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  3. Po tym czasie formę do tarty posmarować masłem i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 25 minut.
  4. Składniki na masę wlać do misy i ubić. Następnie włożyć do lodówki.
  5. Ciasto wystudzić.
  6. Zrobić galaretkę, wystudzić.
  7. Na zimne ciasto wyłożyć masę, ułożyć pokrojone truskawki.
  8. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki.
  9. Całość wstawić do lodówki i dobrze schłodzić przed podaniem.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Hanna Kudz (@u_hani_zawsze_do_syta)

Złoty Ptak