Tatar z jajami przepiórczymi


Tatar wołowy to danie-legenda – surowe mięso najwyższej jakości, starannie doprawione, podane w elegancki i apetyczny sposób. Ale dziś mam dla Ciebie coś więcej niż klasykę. Tatar z jajami przepiórczymi to wykwintna wersja dobrze znanego przysmaku, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Delikatne żółtka przepiórczych jaj dodają całości subtelności i wyjątkowego charakteru. To doskonała propozycja na specjalną kolację, przyjęcie lub po prostu – kulinarną przyjemność na co dzień. Gotowi na małe dzieło sztuki na talerzu?

Tatar z jajami przepiórczymi

Składniki:

  • 700g mielonego udźca wołowego
  • Żółtka z jaj przepiórczych
  • Sok z połówki cytryny
  • Musztarda francuska – 1 łyżka
  • Sos sojowy
  • Olej rzepakowy
  • Woda
  • Tabasco
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Jaja przepiórcze sparzyć w gorącej wodzie.
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Składniki na tatar należy dokładnie razem wyrobić, aby mięso wchłonęło wszystkie dodatki.
  4. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez M_K -W KUCHNI🍽️ (@witaj_w_kuchni_marioli)

Złoty Ptak