fbpx
Agnieszka Brunka

Co o jajach przepiórczych mówią eksperci – dietetyk Agnieszka Brunka

Małe, w nietypowym ubarwieniu i w Polsce niezbyt (jeszcze) popularne, a niesłusznie – jaja przepiórcze, bo to o nich mowa.

Ich wielkość jest niepozorna, bo choć mają małe wymiary, to skrywają w sobie bogactwo związków odżywczych. Poniżej przedstawię tylko niektóre z nich.

Jaja przepiórcze są bogactwem antyoksydantów – to dzięki nim Twoje ciało będzie się wolniej starzeć. Jaja przepiórcze są świetną alternatywą źródła witaminy D, a ten fakt ucieszy szczególnie osoby, które nie przepadają za rybami, albo chcą zapewnić większą ilość źródeł witamin w diecie.

Badania pokazują, że jaja przepiórcze są też bardzo dobrym źródłem selenu – niezbędnego pierwiastka odpowiadającego za prawidłową pracę tarczycy, wzmacnia odporność organizmu. Selen chroni organizm przed stresem antyoksydacyjnym. W 100g jaj przepiórczych dostarczymy niemal czterokrotnie dzienne zapotrzebowanie na selen.

Jaja przepiórcze są też świetnym źródłem witamin z grupy B, których często brakuje w naszych dietach, a odpowiadają one m.in. za uczucie znużenia i zmęczenia.

Jaja przepiórcze zawierają sporo korzyści zdrowotnych. Powyżej zostały opisane tylko niektóre, ale takie, które często są wyzwaniem w diecie z punktu widzenia poradnictwa dietetycznego.

W czasach, kiedy żywność jest coraz uboższa w składniki odżywcze warto jeść różnorodnie, aby zwiększyć ich dostępność i wchłanialność. Nasze zdrowie powinno się zaczynać od talerza – niech zatem będzie on różnorodny. Jaja przepiórcze nie muszą zastępować jaj kurzych, ale wystarczy, że będą ich uzupełnieniem 🙂

mgr Agnieszka Brunka
Dietetyczka ze specjalizacją Poradnictwa Dietetycznego, pomaga w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Złoty Ptak