fbpx
Zdjęcie Aleksandry Olsson

Co o jajach przepiórczych mówią eksperci – dr n. med. Aleksandra Olsson

Jaja są istotnym elementem diety, szczególnie osób, które ograniczają spożycie mięsa. Coraz częściej jako zamienniki jaj kurzych stosuje się jaja przepiórcze, gdyż pomimo nieco odmiennej zawartości składników odżywczych, są dobrą alternatywą dla jaj kurzych. Jednocześnie jaja przepiórcze same w sobie są ciekawym i wartościowym urozmaiceniem codziennej diety. Cechują się obecnością wielu minerałów, witamin i białka, a przy tym, dzięki niewielkim rozmiarom, można otrzymać dokładną ilość produktu.

Analiza składu jaj przepiórczych w laboratorium wykazała, że zawierają one nieco więcej tłuszczu niż jaja kurze, co jest naturalne i wynika z większej ilości żółtka w jajku. Ponieważ w żółtku znajduje się cholesterol, który zwykle budzi obawy, warto podkreślić, że jaja przepiórcze są też wartościowym źródłem choliny, która wspiera zdrowie wątroby i pomaga w normalizacji cholesterolu. Ponadto, w jajach wykryto pewne ilości omega-6, kwasów tłuszczowych korzystnie wpływających na zdrowie. Dodatkowym atutem jest zawartość białka o wysokiej wartości biologicznej czy inaczej mówiąc, białka o wysokiej jakości. Jaja zawierają bardzo niewielkie ilości węglowodanów i są wolne od glutenu – mogą być zatem z powodzeniem stosowane w diecie osób z nietolerancją tego białka lub celiakią.

Wyniki badań wykazały także wysoką obecność witaminy B12, szczególnie istotnej dla osób, które swoją dietę opierają głównie o produkty roślinne. Według analiz, spożycie 5-6 sztuk pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Także obecność innych witamin z grupy B m.in. kwasu foliowego i witamin B5 oraz B2, czyni jaja przepiórcze wartościowym produktem. Dodatkowo, są one dobrym źródłem witamin antyoksydacyjnych, czyli witamin A i E, które m.in. wzmacniają organizm, pomagają w łagodzeniu skutków stresu i wspomagają regenerację. 

Minerały, których dostarczają jaja przepiórcze to głównie cynk, selen i w mniejszym stopniu żelazo. To pierwiastki, które odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu układu krwionośnego, odpornościowego i gospodarce hormonalnej, a każde ich źródła w diecie są ważne dla prawidłowej pracy organizmu.

Wybierając jaja warto przyjrzeć się tym od lokalnych dostawców, którzy szanują proces hodowli, a także mają wysoką świadomość ekologiczną. Jaja przepiórcze, dzięki właściwościom odżywczym, zawartości witamin i minerałów, dobrze wpisują się jako element zbilansowanej i zdrowej diety.

dr n. med. Aleksandra Olsson
Dietetyczka kliniczna, wykładowczyni akademicka, współautorka książki popularnonaukowej “Żyj bez toksyn”

Złoty Ptak