Tortilla szpinakowa z jajkami przepiórczymi

Chrupiąca tortilla, kremowy szpinak, aromatyczna szynka, soczyste pomidorki i papryka – a do tego delikatne jajka przepiórcze. Prosty przepis, który robi wrażenie! Dziękujemy Magdzie z profilu @szczypta__inspiracji za ten przepis, a Ciebie namawiamy do spróbowania!

Tortilla szpinakowa z jajkami przepiórczymi

Składniki:

  • 10 jaj przepiórczych
  • Paczka mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • Łyżka mascarpone
  • 2 łyżki śmietanki 36%
  • Tortille pełnoziarniste
  • Ser mozzarella w wiórkach
  • Szynka – np. gotowana lub prosciutto
  • Pomidorki koktajlowe
  • Papryka czerwona
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Podsmaż mrożony szpinak z dużym ząbkiem czosnku.
  2. Dodaj łyżkę mascarpone i 2 łyżki śmietanki 36%, podduś chwilę i dopraw solą i pieprzem.
  3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, połóż placek tortilli i posyp serem.
  4. Nałóż drugi placek, dodaj szpinak, szynkę, pokrojone pomidorki i paprykę.
  5. Na wierzch wybij jaja przepiórcze. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Na koniec posyp startym serem.
  7. Piecz 20 minut w 200°C i podawaj!

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Szczypta Inspiracji (@szczypta__inspiracji)

Złoty Ptak