Chrupiąca tortilla, kremowy szpinak, aromatyczna szynka, soczyste pomidorki i papryka – a do tego delikatne jajka przepiórcze. Prosty przepis, który robi wrażenie! Dziękujemy Magdzie z profilu @szczypta__inspiracji za ten przepis, a Ciebie namawiamy do spróbowania!
Tortilla szpinakowa z jajkami przepiórczymi

Składniki:
- 10 jaj przepiórczych
- Paczka mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- Łyżka mascarpone
- 2 łyżki śmietanki 36%
- Tortille pełnoziarniste
- Ser mozzarella w wiórkach
- Szynka – np. gotowana lub prosciutto
- Pomidorki koktajlowe
- Papryka czerwona
- Sól i pieprz
Wykonanie:
- Podsmaż mrożony szpinak z dużym ząbkiem czosnku.
- Dodaj łyżkę mascarpone i 2 łyżki śmietanki 36%, podduś chwilę i dopraw solą i pieprzem.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, połóż placek tortilli i posyp serem.
- Nałóż drugi placek, dodaj szpinak, szynkę, pokrojone pomidorki i paprykę.
- Na wierzch wybij jaja przepiórcze. Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec posyp startym serem.
- Piecz 20 minut w 200°C i podawaj!
Smacznego!