Szukasz śniadaniowej inspiracji, która łączy w sobie szybkość przygotowania, wyjątkowy smak i odrobinę kulinarnego szaleństwa? Tortilla z omletem z jaj przepiórczych to propozycja, która zaskakuje delikatnością i świetnie sprawdza się zarówno na leniwe poranki, jak i jako lekki lunch do zabrania w drogę. Gotowi na coś innego niż klasyczna jajecznica? Zaczynamy!
Dziękujemy Magdzie z bloga Słodkie Okruszki za ten przepis!
Tortilla z omletem z jaj przepiórczych

Składniki:
- 8 jaj przepiórczych
- pół łyżeczki ulubionych przypraw
- 2-3 plasterki wędliny drobiowej
- 3 pomidorki koktajlowe
- 2 listki sałaty
- 1 placek tortilli
- olej lub masło do podsmażenia
Wykonanie:
- Do miseczki wbijamy jajka. Dodajemy ulubione zioła i wszystko mieszamy widelcem.
- Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (smażymy na maśle lub oleju).
- Chwilę smażymy. Gdy nasz „omlet” zacznie się ścinać układamy na nim placek tortilli i dociskamy. Smażymy jeszcze chwilę. Omlet powinien przykleić się do tortilli i ładnie ściąć.
- Tortillę z omletem ściągamy z patelni. Na omlecie kładziemy ulubione dodatki – plasterki drobiowej wędliny, pokrojone w plasterki pomidorki i liście sałaty.
- Całość zawijamy jak wrapa.
- Podsmażamy chwilę z obu stron na suchej patelni.
- Ściągamy, kroimy na pół i jemy ze smakiem 🙂
Smacznego!