Tortilla z omletem z jaj przepiórczych


Szukasz śniadaniowej inspiracji, która łączy w sobie szybkość przygotowania, wyjątkowy smak i odrobinę kulinarnego szaleństwa? Tortilla z omletem z jaj przepiórczych to propozycja, która zaskakuje delikatnością i świetnie sprawdza się zarówno na leniwe poranki, jak i jako lekki lunch do zabrania w drogę. Gotowi na coś innego niż klasyczna jajecznica? Zaczynamy!

Dziękujemy Magdzie z bloga Słodkie Okruszki za ten przepis!

Tortilla z omletem z jaj przepiórczych

Składniki:

  • 8 jaj przepiórczych
  • pół łyżeczki ulubionych przypraw
  • 2-3 plasterki wędliny drobiowej
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 2 listki sałaty
  • 1 placek tortilli
  • olej lub masło do podsmażenia

Wykonanie:

  1. Do miseczki wbijamy jajka. Dodajemy ulubione zioła i wszystko mieszamy widelcem.
  2. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię (smażymy na maśle lub oleju).
  3. Chwilę smażymy. Gdy nasz „omlet” zacznie się ścinać układamy na nim placek tortilli i dociskamy. Smażymy jeszcze chwilę. Omlet powinien przykleić się do tortilli i ładnie ściąć.
  4. Tortillę z omletem ściągamy z patelni. Na omlecie kładziemy ulubione dodatki – plasterki drobiowej wędliny, pokrojone w plasterki pomidorki i liście sałaty.
  5. Całość zawijamy jak wrapa.
  6. Podsmażamy chwilę z obu stron na suchej patelni.
  7. Ściągamy, kroimy na pół i jemy ze smakiem 🙂

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Magdalena I. slodkieokruszki | proste przepisy | zdjęcia reels (@slodkieokruszki)

Złoty Ptak