Wielkanocna tarta z jajami przepiórczymi

Mamy dla Ciebie małą, przedświąteczną inspirację. Pyszna, prosta w przygotowaniu wytrawna tarta w kształcie jajka to idealny pomysł na śniadanie lub ciekawą przekąskę. Jej przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut! Za przepis dziękujemy niezawodnej Magdzie z bloga Słodkie Okruszki.

Wielkanocna tarta

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto na tartę
  • 6 małych pomidorków
  • 8 przepiórczych jaj 
  • Kilka plasterków suchej krakowskiej z szynki lub innej ulubionej wędliny
  • 125 g twarożku kanapkowego – u mnie o smaku grillowanego bakłażana (może być inny z dodatkami lub bez)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Rukola do podania

Wykonanie:

  1. Z ciasta wycinamy kształt jajka. Z pozostałych ścinków ciasta formujemy w dłoniach małe kuleczki i układamy je na brzegach naszego „jajka” – wcześniej brzeg trzeba zwilżyć wodą, wówczas kuleczki ładnie się przykleją.
  2. Na środek naszego jajka wykładamy twarożek. Rozsmarowujemy go.
  3. Całość posypujemy pociętą w cienkie plasterki wędliną.
  4. Następnie układamy pokrojone pomidorki i na koniec przepiórcze jaja.
  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem przepiórczym.
  7. Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-23 minut do ładnego zarumienienia. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od użytego ciasta i piekarnika. Obserwujemy tartę.
  8. Przed podaniem układamy na całości kilka listków rukoli (opcjonalnie).

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Magdalena I. slodkieokruszki | proste przepisy | zdjęcia reels (@slodkieokruszki)

Złoty Ptak