Mamy dla Ciebie małą, przedświąteczną inspirację. Pyszna, prosta w przygotowaniu wytrawna tarta w kształcie jajka to idealny pomysł na śniadanie lub ciekawą przekąskę. Jej przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut! Za przepis dziękujemy niezawodnej Magdzie z bloga Słodkie Okruszki.

Wielkanocna tarta
Składniki:
- 1 gotowe ciasto na tartę
- 6 małych pomidorków
- 8 przepiórczych jaj
- Kilka plasterków suchej krakowskiej z szynki lub innej ulubionej wędliny
- 125 g twarożku kanapkowego – u mnie o smaku grillowanego bakłażana (może być inny z dodatkami lub bez)
- Sól i pieprz do smaku
- Rukola do podania
Wykonanie:
- Z ciasta wycinamy kształt jajka. Z pozostałych ścinków ciasta formujemy w dłoniach małe kuleczki i układamy je na brzegach naszego „jajka” – wcześniej brzeg trzeba zwilżyć wodą, wówczas kuleczki ładnie się przykleją.
- Na środek naszego jajka wykładamy twarożek. Rozsmarowujemy go.
- Całość posypujemy pociętą w cienkie plasterki wędliną.
- Następnie układamy pokrojone pomidorki i na koniec przepiórcze jaja.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem przepiórczym.
- Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-23 minut do ładnego zarumienienia. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od użytego ciasta i piekarnika. Obserwujemy tartę.
- Przed podaniem układamy na całości kilka listków rukoli (opcjonalnie).
Smacznego!