Wiosenne koszyczki z cukinii i jaj przepiórczych


Gdy wiosna rozkwita pełnią kolorów, a na straganach pojawiają się pierwsze świeże warzywa, aż chce się gotować lekko, sezonowo i z fantazją. Dzisiejszy przepis to małe dzieło sztuki kulinarnej – wiosenne koszyczki z cukinii i jaj przepiórczych, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. To idealna propozycja na śniadanie wielkanocne, lekką przekąskę na przyjęcie albo po prostu – zdrowy posiłek na świeżym powietrzu. Proste składniki, szybkie przygotowanie i efekt „wow” gwarantowany! Dziękujemy @michalinamankiewicz za ten przepis!

Wiosenne koszyczki z cukinii i jaj przepiórczych

Składniki:

  • Pół cukinii
  • Kilka małych kuleczek mozzarelli
  • Jaja przepiórcze
  • Odrobina masła lub oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • Ulubione dodatki – awokado, pomidor

Wykonanie:

  1. Z cukinii robimy wstążki makaronowe (specjalną temperówką do warzyw).
  2. Wstążki podsmażamy na oliwie lub maśle na patelni.
  3. Do cukinii dodajemy mozzarellę, posypujemy przyprawami.
  4. Robimy gniazdka i wbijamy w nie jajka.
  5. Przykrywamy pokrywką i smażymy do ścięcia jaj.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Michalina Mankiewicz (@michalinamankiewicz)

Złoty Ptak