Wytrawna tarta świąteczna

Wielkanoc to czas, kiedy natura budzi się do życia, a na naszych stołach królują świeże, lekkie smaki. Jeśli szukasz pomysłu na coś wyjątkowego, a jednocześnie prostego – mamy coś idealnego: wytrawna tarta z fasolką szparagową, szynką i jajami przepiórczymi.

To połączenie delikatnej kruchości ciasta, wiosennej zieleni i subtelnych smaków, które świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Tarta prezentuje się elegancko, smakuje wyśmienicie i znika szybciej, niż zdążysz powiedzieć “smacznego”!

Zobacz, jak łatwo ją przygotować i zrób miejsce na stole – ta tarta zasługuje na główne miejsce obok żurku i mazurka!

Wytrawna tarta świąteczna z fasolką szparagową i jajkami przepiórczymi

Składniki:

  • Gotowe ciasto na tartę @henglein
  • 3 garście tartego sera
  • 10 jaj przepiórczych
  • 3 łyżki serka kanapkowego chrzanowego
  • 200ml mleka
  • pół opakowania ulubionej szynki
  • 150g fasolki szparagowej
  • opcjonalnie: parmezan, kiełki
  • ulubione przyprawy

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i podpiekamy w nim ciasto w formie około 10 minut.
  2. Robimy sos z mleka, serka kanapkowego, 4 jajek i tartego sera (jedna garść).
  3. Na podpieczony spód dajemy kolejno fasolkę, sos, połowę szynki i garść sera. Pieczemy 25 minut.
  4. Po tym czasie podnosimy temperaturę w piekarniku do 200 stopni, a do zapiekanki wbijamy pozostałą ilość jajek, dodajemy resztę szynki i sera. Zapiekamy około 5-7 minut.
  5. Przestudzoną tartę posypujemy parmezanem i kiełkami rzodkiewki.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Ciasto francuskie I Produkty vege I Przepisy (@henglein.pl)

Złoty Ptak