Wielkanoc to czas, kiedy natura budzi się do życia, a na naszych stołach królują świeże, lekkie smaki. Jeśli szukasz pomysłu na coś wyjątkowego, a jednocześnie prostego – mamy coś idealnego: wytrawna tarta z fasolką szparagową, szynką i jajami przepiórczymi.
To połączenie delikatnej kruchości ciasta, wiosennej zieleni i subtelnych smaków, które świetnie wpisuje się w świąteczne menu. Tarta prezentuje się elegancko, smakuje wyśmienicie i znika szybciej, niż zdążysz powiedzieć “smacznego”!
Zobacz, jak łatwo ją przygotować i zrób miejsce na stole – ta tarta zasługuje na główne miejsce obok żurku i mazurka!

Wytrawna tarta świąteczna z fasolką szparagową i jajkami przepiórczymi
Składniki:
- Gotowe ciasto na tartę @henglein
- 3 garście tartego sera
- 10 jaj przepiórczych
- 3 łyżki serka kanapkowego chrzanowego
- 200ml mleka
- pół opakowania ulubionej szynki
- 150g fasolki szparagowej
- opcjonalnie: parmezan, kiełki
- ulubione przyprawy
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i podpiekamy w nim ciasto w formie około 10 minut.
- Robimy sos z mleka, serka kanapkowego, 4 jajek i tartego sera (jedna garść).
- Na podpieczony spód dajemy kolejno fasolkę, sos, połowę szynki i garść sera. Pieczemy 25 minut.
- Po tym czasie podnosimy temperaturę w piekarniku do 200 stopni, a do zapiekanki wbijamy pozostałą ilość jajek, dodajemy resztę szynki i sera. Zapiekamy około 5-7 minut.
- Przestudzoną tartę posypujemy parmezanem i kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!