Zapiekanka z cukinii z sosem tatarskim

Lekka, sezonowa i pełna smaku!

Gdy cukinia króluje na straganach, aż szkoda nie wykorzystać jej w kuchni na wszystkie możliwe sposoby. Zapiekanka z cukinii z sosem tatarskim – prosta, lekka i wyjątkowo aromatyczna. Delikatne warzywa, chrupiąca zapieczona góra i wyrazisty, lekko pikantny sos tatarski tworzą połączenie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. To danie nie tylko syci, ale i cieszy oko – idealne na letni stół. Gotowi na szybki i smaczny przepis z sezonowych składników?

Dziękujemy Hannie za ten przepis!

Zapiekanka z cukinii z sosem tatarskim

Składniki na zapiekankę:

  • 2 cukinie (ok. 700 g)
  • 1 duża marchewka
  • 300 g pieczarek
  • 250-300 g tartego sera
  • 10 jaj przepiórczych
  • 2 cebule
  • 0.5 szklanki kaszy manny
  • Duży pęczek koperku
  • Szczypiorek od cebulki
  • Sól i pieprz

Składniki na sos tatarski:

  • 100 g pieczarek marynowanych
  • 80 g ogórków małosolnych
  • 20 g ogórków świeżych gruntowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 g majonezu
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebule ze szczypiorkiem pokroić w kostkę.
  4. Koperek pokroić.
  5. Marchew i cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcisnąć z soku.
  6. Następnie dodać: pieczarki, połowę sera, jaja, cebulę, kaszę manną, koperek i szczypiorek.
  7. Doprawić wg uznania solą i pieprzem.
  8. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do formy.
  9. Pieczemy 50 minut, po tym czasie na wierzch wyłożyć resztę sera i zapiekać 10-15 minut.
  10. W czasie pieczenia przygotować sos tatarski: warzywa pokroić lub rozdrobnić, wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Hanna Kudz (@u_hani_zawsze_do_syta)

Złoty Ptak