Lekka, sezonowa i pełna smaku!
Gdy cukinia króluje na straganach, aż szkoda nie wykorzystać jej w kuchni na wszystkie możliwe sposoby. Zapiekanka z cukinii z sosem tatarskim – prosta, lekka i wyjątkowo aromatyczna. Delikatne warzywa, chrupiąca zapieczona góra i wyrazisty, lekko pikantny sos tatarski tworzą połączenie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. To danie nie tylko syci, ale i cieszy oko – idealne na letni stół. Gotowi na szybki i smaczny przepis z sezonowych składników?
Dziękujemy Hannie za ten przepis!
Zapiekanka z cukinii z sosem tatarskim
Składniki na zapiekankę:
- 2 cukinie (ok. 700 g)
- 1 duża marchewka
- 300 g pieczarek
- 250-300 g tartego sera
- 10 jaj przepiórczych
- 2 cebule
- 0.5 szklanki kaszy manny
- Duży pęczek koperku
- Szczypiorek od cebulki
- Sól i pieprz
Składniki na sos tatarski:
- 100 g pieczarek marynowanych
- 80 g ogórków małosolnych
- 20 g ogórków świeżych gruntowych
- 1-2 ząbki czosnku
- 150 g majonezu
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebule ze szczypiorkiem pokroić w kostkę.
- Koperek pokroić.
- Marchew i cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcisnąć z soku.
- Następnie dodać: pieczarki, połowę sera, jaja, cebulę, kaszę manną, koperek i szczypiorek.
- Doprawić wg uznania solą i pieprzem.
- Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do formy.
- Pieczemy 50 minut, po tym czasie na wierzch wyłożyć resztę sera i zapiekać 10-15 minut.
- W czasie pieczenia przygotować sos tatarski: warzywa pokroić lub rozdrobnić, wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!